Kis helyen nagy remények

Kis helyen nagy remények

„A tárgyak és a könyvek maholnap már nemcsak a termekbõl, hanem az irodánkból is kiszorítanak bennünket" – ezzel a megjegyzéssel vették át nemrég az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) több mint négyszáz címbõl álló könyvadományát az Erdõvidék Múzeuma munkatársai.
A Baróton mûködõ intézmény azt követõen gyarapodott fizikai, matematikai, természetrajzi, gépészeti és más szakkönyvekkel, hogy az EME a könyvtárában több példányban is megtalálható könyveinek egy részét átadta az erdõvidéki tékának. Az alakuló baróti dokumentációs könyvtár a napokban újabb, több száz kötetes budapesti adománnyal fog gazdagodni.
„Könyvállományunk lassan eléri a kétezer, a tárgygyûjtemény pedig a háromezer darabot. Nagyon remélem, hogy idén ténylegesen is elkezdhetjük a múzeum bõvítését" – ecsetelte Demeter László történész, az Erdõvidék Múzeuma vezetõje. Reményét fejezte ki, hogy Kovászna Megye Tanácsa idén kiutalja az intézménybõvítés terveihez szükséges pénzt. Anthony Gall ír származású, Ausztráliában élõ Kós Károly-kutató, a budapesti állatkert fõépítésze ugyanis díjmentesen készítette el Erdõvidék Múzeuma bõvítési látványtervét, a kivitelezési rajzok elkészítéséhez azonban már pénz kell.
A bõvítés becslések alapján 1,2–1,4 millió euróba kerül. Demeter László szerint ez csak elsõ hallásra nagy öszszeg, ráadásul uniós fejlesztési forrásokból a pénz jelentõs részét lehetne megszerezni. Tervek szerint a bõvítés során a jelenlegi épület mellé állandó erdõvidéki történeti kiállításnak, természetrajzi, ásvány- és kõzettani gyûjteménynek, 150 férõhelyes elõadó- és kiállítóteremnek, dokumentációs könyvtárnak, raktárnak és restaurálómûhelyeknek is otthont adó épületegyüttest hoznak létre. Ugyanakkor a jelenlegi épületben Erdõvidék nagyjainak, köztük Baróti Szabó Dávidnak hoznak létre emlékszobát. Erdõvidék Múzeuma ugyanis azon a telken mûködik, amelyen Baróti Szabó Dávid, a 18–19. században élt jezsuita pap, költõ és nyelvújító szülõháza állt egykoron. A háromszobás házat a baróti Gaál Mózes Közmûvelõdési Egyesület az Illyés Közalapítvány támogatásával, a telket pedig a Székely Nemzeti Múzeum vásárolta meg 2002-ben, majd e két intézmény a városi önkormányzattal kötött megállapodásban vállalta a létesítmény közös fenntartását.
Erdõvidék Múzeumát 2006 novemberében avatták fel, a létesítményben helyezték el néhai Kászoni Gáspár órásmester ó- és népvándorlás kori leletekbõl, 18/19. századi harci és munkaeszközökbõl álló magángyûjteményét, valamint más gyûjtõk adományait is.