A Mezőség-kutatás eredményei

A Mezőség-kutatás eredményei címmel újabb interdiszciplináris konferenciát szervez az Erdélyi Múzeum-Egyesület Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya és a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke.

A régióra a 19. században irányult rá a figyelem. Az első feljegyzések a mezőségi magyar társadalom fogyatkozását, nyelvi és kulturális erózióját tették szóvá. Ezt követően a szépirodalom (Petelei István, Makkai Sándor, Wass Albert, Sütő András) és az etnológia a mentalitás, az életforma, a társadalmi viszonyok archaikus jellegét emelte be a köztudatba. Az 1970-es évektől kezdve a Mezőség a táncházmozgalom jelszavává alakult. Az összefoglaló nagy mű, a „Mezőség leírása" hiányában a régióról élő képben a tudás a mítoszokkal keveredik. Az ismeretek területeit hiátusok választják el egymástól.

A konferenciára 2008. október 17-én (pénteken) kerül sor, Kolozsvárt.
A szervezők saját kutatási eredménnyel rendelkező előadók jelentkezését várják.
Lehetséges témakörök: a Mezőség múltja, társadalma, demográfiai, migrációs, természeti, földrajzi, nyelvhasználati, oktatási, felekezeti viszonyai, népi kultúrája, épített öröksége, szépirodalmi, művészeti, zsurnalisztikai reprezentációi, intézmények története, a Mezőség szülöttei, a Mezőség kutatói.
Jelentkezni 10 soros rezümével 2008. június 30-ig lehet az EME, str. Napoca nr. 2–4., Cluj–Napoca postacímen (Mezőség felirattal), vagy az emezoseg2008@yahoo.com elekronikus címen.

Az erdélyi Mezőség reprezentatív bibliográfiája: Gilyén Nándor: Az Erdélyi Mezőség népi építészete. Budapest, 2005; Keszeg Vilmos: Mezőségi hiedelmek. Marosvásárhely, 1999; Kós Károly: A Mezőség néprajza I–II. Marosvásárhely; Makkai Gergely: Az Erdélyi-Mezőség tájökológiája. Marosvásárhely, 2003; Palotay Gertrúd–Szabó T. Attila: Mezőségi magyar hímzések. Erdélyi Tudományos Füzetek. 159. Kolozsvár, 1943; Tagányi Károly–Dr. Réthy László–Pokoly József: Szolnok-Doboka vármegye monographiája. I–VII. Deés, 1901; Az erdélyi Mezőség (tematikus összeállítás). Művelődés LX. (2007) 6–9.