Erdélyi Digitális Adattár avatás

Erdélyi kulturális és tudományos örökség a világhálón

Az EME Digitális Adattárát azzal a céllal hozza létre, hogy archiváló és szolgáltató intézményként gyűjteményeket alakítson ki és gondozzon, valamint szolgáltatásokat fejlesszen és üzemeltessen az oktatás és a kutatás elősegítésére.
Az Erdélyi Digitális Adattár gondolata a 2005. februárjában aláírt EME–OSZK együttműködés tervezetéhez vezethető vissza. A fejlesztés több éves munkát vett igénybe, hiszen a keretrendszer kiépítése, s főleg az adatok (folyamatos) digitalizálása időigényes munka.
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület – hagyományához híven – kiemelt figyelmet fordít(/ott) a gyűjteményében lévő örökség megőrzésére és gyarapítására, tudományos feldolgozására és publikálására. Az információs társadalom követelményeit szem előtt tartva, az EME Digitális Adattára révén igyekszik a világhálón elérhetővé tenni a tudósok hagyatékából, levéltári anyagokból, kéziratokból, könyvekből és fotókból álló gyűjteményének jelentős részét.
A Digitális Adattáron keresztül az erdélyi tudományos munkákat széles körben ismertetni és terjeszteni lehet, illetve az EME kiadványai is könnyebben elérhetők, tanulmányozhatók.
A Digitális Adattár hosszútávú fejlesztéseként lehetőség nyílik az EME elkobzott gyűjteményeinek feldolgozására is, mely az erdélyi magyarság egyik legfontosabb kulturális öröksége; mielőbbi feldolgozása és közzététele legalább annyira fontos, mint a tulajdonjogának tisztázása.
Az adattárban helyet kaphatnak az EME Kutatóintézetében folyó kutatási programok által gyűjtött (forrás)anyagok, illetve a kutatások eredményei is: tanulmányok, publikációk. A szöveg-, kép- és audiovizuális anyagok megőrzése, az interneten való elérhetősége, a dokumentumok teljes szövegű kereshetősége, az adatok letölthetősége további kutatásokat s az oktatást egyértelműen, s nagymértékben segítheti.

Az EME Digitális Adattárának avatása június 10-én 10 órakor lesz az EME székházában (Kolozsvárt, Rhédey-ház, Jókai/Napoca utca 2. szám).