MÁRTONFI LAJOS halálának 105. évfordulója alkalmából rendezett Emlékkonferencia

Kolozsvári Akadémiai Bizottság Földtani Szakbizottsága, Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság, Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Koch Antal Földtani Társaság és az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Tisztelettel meghívja 2014. február 15-re

MÁRTONFI LAJOS halálának 105. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferenciára


A rendezvény bővebb programja ...

MÁRTONFI Lajos 1857. május 21-én született Szilágysomlyón, egy tehetős örmény család fiaként. Elemi iskolai tanulmányait szülővárosában, a gimnáziumot a zilahi és a kolozsvári református főgimnáziumban végezte (1876). Ezt követően, a Kolozsvári Tudományegyetem hallgatója lett, itt állítólag, BRASSAI Sámuel tanácsára kezdett el foglalkozni a foraminiferák őslénytanával. 1878/79-ben gyakornokként dolgozott KOCH Antal mellett. 1879-ben pályadíjat nyert dolgozata, már mint második közleménye jelent meg. 1880-ban, Őslénytani tanulmányok a foraminiférákról című dolgozatával avatták doktorrá. Még az évben, a nagy múltú szamosújvári örmény katolikus algimnázium természetrajz-földrajz tanára lett, hol tovább folytatta tudományos munkásságát, gazdagította a helyi Örmény Múzeum tárait. 1895-ig több mint 30 tanulmányt jelentetett meg, ekor az iskola igazgatójának nevezték ki, így a továbbiakban ez a feladata annyira lekötötte, hogy tovább nem közölt. Idejekorán, 1908. december 20-án halt meg Szamosújvárt.
Hátrahagyott tudományos munkásságának zöme földtani (elsősorban őslénytani) fogantatású, de vannak állattani irányultságú, e mellett földrajzi (l. Erdélyi-mezőség), sőt, ősrégészeti adatokra is bukkanunk írásaiban. Ismeretterjesztői és múzeumszervezői munkássága sem elhanyagolható.

Emlékkonferenciánk célja. Immár 10 hasonló rendezvényünk mellett, ez is, a kolozsvári mindenkori egyetem kiemelkedő magyar földtan-oktatói és kutatói emléke előtt óhajt tisztelegni, eleven emlékezetben tartani tudományos és tanító munkásságuk érdemeit, a méltányos kollektív emlékezet jegyében. Egyúttal a fiatal és idősebb erdélyi magyar geológus nemzedékek találkozó fórumát óhajtjuk megteremteni, melyben a neves elődök utódai bemutathatják, vitára bocsáthatják azokat a tudományos eredményeiket, melyeket az elődök által kijelölt csapásokon továbbhaladva értek el.

A Konferencia helyszíne: Kolozsvár, Sapientia EMTE, Bocskai-ház (Mátyás király u. 4), Óváry-terem.
Jelentkezési határidő: 2014. február 8. Akik dolgozattal jelentkeznek: 2014. február 8. határidővel küldjék be bő kivonataikat a fejlécben megadott címekre.
Jelentkezni lehet: az ünnepelt életéhez, életművéhez kapcsolódó dolgozatokkal, valamint új általános-, regionálisföldtan őslény-, és rétegtan, természeti földrajz, földfelszín-alaktan, állattan, környezettan, vagy más rokon tudományágban elért eredményeket bemutató tanulmányokkal, illetve a kapcsolódó területekhez kötődő, vagy a mindenkori kolozsvári tudományegyetem történetével foglalkozó tudománytörténeti dolgozatokkal (bemutatási idő: 20').

A bemutatandó dolgozatok kivonatának leadási határideje: 2014. február 8. a következő címekre
Postacím: Asociatia MTA-KAB 400306 Cluj Napoca Str. Ion Ghica nr. 12
e-mail cím: wanek.ferenc kukac gmail.com
A később beérkező dolgozatok kivonatait nem lesz mód az emlékkonferencia kiadványában közzétenni. (Kérjük: lehetőleg e-mail-en, Word-ban, doc. formátumban, automatikus formázások nélkül!) A kivonat nem haladhatja meg az alább megadott terjedelmet: 12 pontos betűvel, maximum 10 000 leütés! (A terjedelem túlhaladása miatt a szervezők fenntartják jogukat a dolgozat visszaküldésére, lerövidítés céljából.) Cím 14 pontos, félkövér, középre igazított. Alatta 12 pont kihagyással: szerző(k) 12. pontos normál, középre igazított. Alatta 12 pont kihagyással intézet és esetleg e-mail cím 10 pontos betűmérettel. Alatta 40 pont kihagyással, balra igazítva: kulcsszavak (maximum 5 szó). Alatta 12 pont kihagyással a törzsszöveg. Bekezdések 10 mm-es behúzással. Esetleges alcímek félkövér, 12 pontos betűvel, külön sorban, sorkihagyás nélkül. Maximum 2 ábra vagy táblázat mellékelhető, külön fájlban, jelezve a szövegtörzsben, hová szeretné a szerző beszúrni. A könyvészetet a megadott melléklet szerint, 10 pontos betűmérettel kérjük.
Az időkeret korlátozhatja a dolgozatok számát, ezért kérjük, idejében jelentkezzen!
Részvételi díj időben jelentkezőknek: 10 lej, nyugdíjasoknak és diákoknak 5 lej. Későn jelentkezőknek 15, illetve 10 lej. Fizetés helyben. Csak az előre bejelentkezett résztvevőknek program és kivonatfüzet, valamint ebéd biztosítva.
A messziről jövőknek (ha idejében bejelentkeztek) szállásról, csak külön kérésre (esetleg részleges önköltségen, de mindenképp elérhető áron), tudunk gondoskodni.
Részvételi szándékát kérjük jelezze: a wanek.ferenc@gmail.com címen vagy telefonon: o745-642430 számon.