Az EME tiszteleti tagja lett Somai József

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Közgyűlése

Somai Józsefet

a közgazdaság-tudomány területén végzett sok évtizedes kutatómunkája és Egyesületünk ellenőreként kifejtett áldozatos tevékenysége elismeréseképpen tiszteleti taggá választotta.

A díjat 2018. április 7-én, Kolozsváron nyújtotta át Sipos Gábor, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára az EME Közgyűlésén. A díjazottat Kerekes Kinga, a Jog-, Közgazdaság- és Társadalomtudományi Szakosztály elnöke laudálta.

 

Somai József laudációja

az EME tiszteleti tagjává választásának alkalmával

 

            Az Alapszabályzat értelmében az EME tiszteleti tagjává a bel- és külföldi szakkörökben elismert kiemelkedő tudományos, irodalmi, művészeti és közművelődési teljesítményeket felmutató, a romániai magyar társadalom megbecsülését kiérdemelt személyek választhatók. A laudáció írása közben az EME honlapját tanulmányozva döbbentem rá, hogy a IV. Jog-, Közgazdaság-, és Társadalomtudományi Szakosztály az egyedüli az EME szakosztályai között, amelynek a javaslatára még senkit nem választottak tiszteleti taggá az újraalapítás óta eltelt 28 éves időszakban.

            Mindenképpen indokolt és méltányos, hogy Somai József közgazdász legyen az első a szakosztályt képviselő tiszteleti tagok sorában. Bár 1950-ben, az EME önkényes megszüntetésekor még a marosvásárhelyi Református Kollégium diákja volt, de a negyven évvel későbbi, 1990-es újraalapításban már aktív részt vállalt és azóta kitartóan és lelkesen támogatja az Erdélyi Múzeum-Egyesület tevékenységét.

            Somai József a Bolyai Tudományegyetem Közgazdasági Karán tanult 1951-1955 között és ott szerzett közgazdász oklevelet. Az egyetem elvégzése után négy évet dolgozott pénzügyi ellenőrként, majd harminc évig kari főtitkár volt eleinte a Bolyai, majd a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen. A kommunista rendszer rányomta bélyegét fiatal éveire és bár kiváló eredménnyel végezte el az egyetemet, mégsem teljesedhetett ki tudományos karrierje. A kor, amelyben élt, nem kedvezett a szakszerű közgazdasági kutatásnak és szakírásnak. Az akkor forradalmian új rendszerszemlélet területén írt cikkei közül sikerült néhányat magyar nyelven a Korunkban és a Hétben megjelentetni, de a román szaklapba küldött cikke csak egy Ceaușescut dícsérő résszel kiegészítve jelenhetett volna meg, amit Somai József nem vállalt. Utólag más neve alatt kinyomtatva látta viszont saját tanulmányát. Ez az élmény hosszú időre elvette kedvét a publikálástól, ami egyben a tudományos karrier feladását is jelentette.

            A rendszerváltás után igen aktív közéleti tevékenységet fejtett ki, 1990-ben a Kolozs megyei polgármesteri hivatal főjegyzője, alpolgármestere, majd 1991-től 1995-ös nyugdíjazásáig az RMDSZ szervezési titkára, illetve országos szervezési alelnöke volt.

            Az erdélyi magyar civil társadalom újjászületésének egyik legaktívabb előmozdítójaként Somai József részt vett a Bolyai Társaság, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság, a Bölöni Farkas Sándor Alapítvány, az Alapítvány az Erdélyi Magyar Civil Szervezetekért, a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület, a Magyar Civil Szervezetek Szövetsége és a Bolyai Egyetem Baráti Társaság alapításában is, többnek elnöke vagy vezetőségi tagja volt az évek során. Időt és fáradtságot nem kímélve, több tisztséget évekig párhuzamosan látott el. Nem csak Erdélyben, hanem Magyarországon is elismerték munkásságát és több magyarországi szervezet bízta meg felelős tisztségekkel.

                A cenzúrától megszabadulva, 1990 után újra hozzáfogott a közgazdasági szakíráshoz. Kétszáznál is több tanulmányt, cikket, esszét publikált folyóiratokban és tanulmánykötetekben, igen aktuális kérdéseket feszegetve a gazdasági rendszerek, a gazdasági kultúra, a vidékfejlesztés, a szövetkezeti mozgalom, a civil szféra, a szociális problémák és a közigazgatás témakörében. Felelős szerkesztője és kiadója volt 37 tanulmánykötetnek és könyvnek és megalapította a Közgazdász Fórum szakfolyóiratot.  Sokat tett a magyar gazdasági szaknyelv és terminológia elterjesztéséért, román-magyar gazdasági szakszótárat szerkesztett és jelentős mértékben járult hozzá az erdélyi magyar közgazdasági szakírás történetének feltárásához, megismertetéséhez. Tudományos és tudomány-népszerűsítő tevékenysége elismeréseként a Magyar Tudományos Akadémia 2007-ben köztestületi tagjává fogadta.

                Többévtizedes munkásságát sokan méltatták, számos díjban részesült, ezek közül kiemelnék néhányat: 2007-ben a Bolyai Emlékgyűrű az erdélyi magyar felsőoktatás ügyének támogatásáért, 2011-ben a Magyar Köztársaság Elnökének Arany Érdemérme, illetve 2013-ban a Wekerle Sándor életműdíj.

                2009-ben, az egyesület alapításának 150. évfordulója alkalmából, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége Gr. Mikó Imre emlékéremmel tüntette ki az Egyesület 1990-es újjászervezésében és folyamatos működtetésében való részvétele – 2006-tól az EME pénzügyi ellenőre, majd az ellenőrző bizottság elnöke –, valamint kiemelkedő tudománynépszerűsítő munkája elismeréseképpen, így hát Somai József tiszteleti taggá választásának vannak előzményei.

                Bár csak 2010 óta vagyok az EME tagja, a Somai Józseffel, vagy, ahogy mi hívjuk, Jóska bácsival kapcsolatos emlékeim az 1990-es évek elejére nyúlnak vissza és 2004-től, egyetemi karrierem kezdetétől találkozásaink rendszeressé váltak. Nekem is, mint a közgazdaság- és gazdálkodástudomány területén doktoráló többi fiatalnak hatalmas segítséget jelentett, hogy kutatási eredményeinket publikálhattunk a Somai József által 1998-ban alapított Közgazdász Fórumban, amelynek 12 éven át volt a főszerkesztője és amely az ő szakértelmének és kitartásának köszönhetően az országos és nemzetközi tudományos körökben is elismert folyóirattá vált.

                A Jog-, Közgazdaság- és Társadalomtudományi Szakosztályának megbízható tagjaként Somai József rendszeresen részt vett a szakosztály által szervezett rendezvényeken, előadásokon, konferenciákon. Neki köszönhetően a szakosztály neves erdélyi gazdasági szakemberekről emlékezett meg születésük és/vagy haláluk évfordulóján és tőle tudtuk meg, hogy több jelentős történelmi személyiségünk a gazdasági gondolkodás területén is maradandót alkotott. Előadást tartott (többek között) Wesselényi Miklósról, Szterényi Józsefről, Teleki Domokosról, Szentkirályi Zsigmondról, Orbán Balázsról, Pap Istvánról és Brassai Sámuelről is. Az előadásokat a tőle megszokott alapossággal és szakértelemmel készítette elő és annál lelkesebben mutatta be, minél több fiatalt látott a hallgatóság körében.

            Az EME IV. Jog-, Közgazdaság-, és Társadalomtudományi Szakosztálya már 2017-ben javasolta a választmánynak Somai József tiszteleti taggá választását és ezt a választmány meg is szavazta, ám a megerősítésre és a cím átadására sajnálatos módon, szervezési és emberi mulasztások miatt a 2017-es Közgyűlésen nem került sor. Ezt próbáljuk most az idei Közgyűlés alkalmával jóvátenni. Kérem a Közgyűlést, hogy az Alapszabály értelmében erősítse meg a szakosztályi és választmányi döntést és az EME-ben, illetve a romániai magyar közéletben kifejtett munkássága elismeréseként fogadja tiszteleti tagjává Somai József közgazdászt, mindannyiunk Jóska bácsiját.

 

Kerekes Kinga, a IV. Szo. elnöke

EME Közgyűlés, Kolozsvár, 2018. április 7.