A Magyar Református Egyház elmúlt 100 éve életútinterjúk tükrében

Tisztelettel hozzuk minden kedves érdeklődő tudomására, hogy az Erdélyi Múzeum-Egyesület, mint a Reformáció Emlékbizottság által támogatott lebonyolító intézmény, A Magyar Református Egyház elmúlt 100 éve életútinterjúk tükrében c. projekt keretében elkészített interjúkat és kisfilmeket hozzáférhetővé tette a nagyközönség számára. Az interjúkban bemutatott élettörténeteken keresztült betekintést nyújt az erdélyi református egyház és erdélyi magyarság történelmébe.

Teljesen elkészült 8 életútinterjú és az azokhoz kapcsolódó anyagok (családfák, fotóalbum). Ezek szerkesztett formában felkerültek a projekt erre a célra létrehozott honlapjára

Csáki Károly                              ny. lelkipásztor, Marosvásárhely, Maros megye

Dánielisz Endre                         irodalmár, helytörténész, Nagyszalonta, Bihar megye

Geréb Zsolt                                ny. teológiai tanár, Kolozsvár, Kolozs megye

Herman János                            ny. lelkipásztor, Zwolle, Hollandia

Incze Sándor                              ny. lelkipásztor, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye

Lőrincz Zoltán és Gertrúd          ny. lelkipásztor/tanár, Nagyenyed, Fehér megye

Tatár Mihályné, Péterfi Irén       ny. lelkipásztor, Marosvásárhely, Maros megye

Tatár Tiborné, Eszter, özv.         lelkészfeleség, Székelyudvarhely, Hargita megye

A 60 perces film Maksay Ágnes és Filep Farkas kolozsvári tévések munkája a Kalotaszeg szívében található, egyházi és kulturális szempontból is különleges értékű falucska, Sztána életének elmúlt csaknem 100 évébe nyújt betekintést. Kós Károly hagyatéka, a Varjúvár és a sztánai farsang bemutatásán keresztül megismerjük azt a mélyben meghúzódó erőtartalékot, ami a már-már kihalt falucskát újra élesztette.

A Dánielisz Endre irodalmár, Arany-kutató, helytörténész visszaemlékezésein és vallomásain keresztül megismerjük Nagyszalontát, Arany János csendes Kőrös parti kis városát, és annak korabeli kulturális életét. A filmet Villányi Zoltán, a Varadium Film Egyesület készítette.

A Lőrincz házaspár életútinterjúja soraiból és az elkészült kisfilm minden jelenetéből kisugárzik a derűvel. Bár elmondják családi történeteikben azokat a sorstragédiákat is, amivel szembe kellett nézniük, pl. Trudi néni családjának deportálását és lágerbe történt elhalálozását, egy olyan életutat mesélnek el, amit mosolyogva jártak végig.

A projekt Magyarország kormányának támogatásával valósult meg.