Erdei Anna akadémikus, az MTA főtitkárhelyettese látogatta meg az EME-t

Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese július 7-8-án tett látogatást az Erdélyi Múzeum-Egyesületnél. A főtitkárhelyettes asszonyt Bitay Enikő, az EME elnöke fogadta az egyesület székházában, végigvezette az EME könyvtárain, és a Jakó Zsigmond Kutatóintézetet is megtekintették. Itt az EME főtitkára, Bogdándi Zsolt kézirattáros mutatta be az Intézet gyűjteményeit, ezt követően kötetlen beszélgetésre került sor a jelenlévő kutatókkal a folyamatban lévő forráskiadási munkálatokról, tudományos tevékenységükről.

Bitay Enikő és Erdei Anna látogatást tettek a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban is, ahol Szőcs Ildikóval, a kollégium igazgatójával találkoztak és az ő vezetésével tekintették meg a nagy múltú intézményt. Ugyanitt ellátogattak a Bethlen Gábor Dokumentációs Könyvtárba is, melyet Gordán Edina könyvtárvezető mutatott be.

A látogatás rendjén az EME székházában Bitay Enikő személyesen is átnyújtotta a gróf Mikó Imre-emlékplakettet Erdei Anna részére. Az emlékplakettet az EME a 2021-es Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvény keretében adományozta az MTA főtitkárhelyettesének, de a járványhelyzet miatt ennek átadására akkor csak az online térben volt lehetőség.

Az emlékplakett átnyújtását követő kötetlen beszélgetésen részt vett Morvai Tünde, a Magyar Tudományos Akadémia Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője is.