Bartók Katalin Románia természetvédelmi területei és fenntartásuk kezelési módszerei

Időpont
Helyszín(ek)
EME székház
Szervező(k)
Természettudományi szakosztály
Programfelelős
Kékedy Nagy László

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Természettudományi és Agártudományi Szakosztálya tisztelettel meghívja
Bartók Katalin Románia természetvédelmi területei és fenntartásuk kezelési módszerei című könyvének bemutatójára.
A könyvbemutatóra szeptember 28-án pénteken 17 órától az EME előadótermében kerül sor.
A kötetet bemutatja Dr. Péterfi István a Román Akadémia levelező tagja, Szikszai Ildikó, az Ábel Kiadó igazgatója és Dr. Bartók Katalin egyetemi előadótanár.

A kötet a helyszínen megvásárolható.

---------------
A könyvünk célja a romániai természetvédelem alatt álló területek osztályozásának, jellegzetességeiknek, valamint a legfontosabb élőhelytípusok természetvédelmi kezelési módszereinek bemutatása.
Minden egyes természetvédelmi kategóriához tartozó rezervátum esetében bemutatjuk azok elhelyezkedését, megközelíthetőségét, éghajlati, vízrajzi, geológiai és biológiai jellemzőit, valamint az őket veszélyeztető tényezőket is, illetve a védelmük és kezelésük lehetőségeit. Ezen kívül felsoroljuk azokat a nemezközi besorolású romániai védett területeket, részletes leírásukkal és kezelésükkel, illetve az Európai Unió madárvédelmi (SPA) és élőhelyvédelmi (SCI) irányelveinek értelmében védelem alatt álló Natura 2000 ökológiai hálózatot.
Feltevődik a kérdés: Mit védünk ezeken a természetvédelmi területeken? Erre rögtön jön a válasz: Románia biodiverzitását - erről szól a második fejezet. Ezt követi a gyakorlati természetvédelemről szóló (harmadik) fejezet, amely a különböző élőhelytípusok (gyepek, vizes területek, erdők, barlangok stb.) kezelését taglalja.


(www.abelkiado.ro)
------------------