MTNE 2023 - Bolyai 200 - Művészeti és tudományos fesztivál

Időpont
-
Helyszín(ek)
Temesvár
Szervező(k)
Bartók Béla Alapítvány (Temesvár), MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottsága (KAB) – Bánsági Munkabizottság, Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME), Szimmetria Alapítvány (SF), Óbudai Egyetem (ÓE)

Az esemény célja az interdiszciplináris gondolkodás szükségességének hangsúlyozása, kiemelve a kulturális nevelést, a tehetséggondozás fontosságát, amelyben mind a család, mind az oktatási intézmények jelentős szerepet kell, hogy játsszanak. Tehát ez a fesztivál nem egy matematikai-fizikai konferencia, hiszen számos olyan rendezvény volt és lesz, hanem amely bemutatja a Bolyaiak széleskörű munkásságát a kertészettől a borászatig, az erdészettől a kemenceépítésig, az irodalomtól a zeneelméletig, a nyelvészettől az „üdvtanig”. Egyúttal remek alkalom több kiváló Bolyai-kutatóról való megemlékezésre is, valamint annak az útnak a kijelölésére, amely a megkezdett kutatómunka folytatásáról szól.

A részletes program itt olvasható:

https://bolyai200.temesvaros.ro/

 

Sajtószemle:

https://nyugatijelen.com

https://kronikaonline.ro

Eseménybeszámoló

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat keretében szervezték meg november 3-5. között a Bolyai 200 – Művészeti és tudományos fesztivált Temesváron, az EME társszervezésében. A rendezvényen, mely a két Bolyai emlékezetét hivatott ünnepelni, a különféle tudományos és kulturális műhelyek (színházi előadások, koncertek) mellett diákvetélkedőkre, workshopokra, kiállításokra, könyvbemutatókra is sor került.  A Bolyai 200 nyitóünnepségén részt vett és köszöntőt mondott Bitay Enikő, az EME elnöke, valamint előadást is tartott az interdiszciplináris kutatások jelentőségéről. Az EME képviseletében Lázok Klára, a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár főkönyvtárosa Bolyai János a marosvásárhelyi Bolyai Múzeum lehetőségeiről, Szenkovits Ferenc, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem docense pedig a két Bolyai csillagászati munkájáról tartott előadást.

A rendezvény programjáról és eseményeiről részletek itt olvashatók:

https://bolyai200.temesvaros.ro/

https://nyugatijelen.com/jelenido/ezentul-evente-szervezunk-bolyai-kerekasztalokat-kolozsvaron-marosvasarhelyen-vagy

https://www.csikygergelyarad.ro/?p=34071

https://www.facebook.com/bolyai200

 

(Fotó: https://www.facebook.com/bolyai200)