VII. Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferencia - beszámoló

MTNE – VII. Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferencia Kolozsvár

A turizmus újraindítása a Kárpát-medencében 2020-ban

Időpont: 2020. november 26.

A VII. Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferencia fényképes beszámolója itt olvasható (pdf formátumban)

2020. november 26-án immár hetedik alkalommal rendezte meg az EME Jog-, Közgazdaság- és Társadalomtudományi Szakosztálya az Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferenciát a Babeș–Bolyai Tudományegyetem partnerségében.

A rendezvény fő célja az erdélyi magyar vendéglátásban és idegenforgalomban érdekelt szakemberek tapasztalatainak megosztása a turizmus és vendéglátás Covid 19 vírus okozta leállása után. A konferenciát a Zoom online platformon tartottuk meg. A fórum keretet biztosított a hazai és anyaországi szakemberek találkozójára, tapasztalatcseréjére is. 

Az utóbbi időben világszerte visszaesett az idegenforgalom, így időszerűvé vált, hogy szakmailag is megtárgyaljuk mit lehet tenni az újraindítás érdekében. A turistaforgalom csökkenésével, nőtt a munkaerő elbocsátása. A fórum lehetőséget biztosított a szakmában tevékenykedő cégek túlélési programjainak bemutatására,  különböző szakterületek jeles képviselőit szólította meg: oktatót, kutatót egyaránt. Az online változat lehetőséget teremtett magyarországi egyetemi oktatók meghívására is, ízelítőt próbálva adni ezen szakterület kutatási eredményeiről, oktatási tapasztalatairól.

A konferencia felkért előadói érintették a címben említett témakört, előadást hallhattunk a régiók turisztikai változásairól, a vidéki turizmus problémáiról, a szállásfoglalások növelésének lehetőségeiről, a múzeumok és fürdök újraindításáról, az új trendekről a vendéglátásban.

Két előadás keretében beszámoltak a Gyulán működő gyógyturizmus helyzetéről és az adott helyzethez igazodó lehetőségekről.

Nem maradt el a vidéki turizmus lehetőségeinek bemutatása sem, kitérve annak fejlődési lehetőségeire is.

Bemutatásra került a kulturális turizmus hatékonyságának elemzése a vírus adta helyzetbe, illetve a múzeumok helyzetének ismertetése is.

A gasztronómia-szakértő előadásában, mely nagy érdeklődésnek örvendett, a modern konyha erősségeit és szakmai problémáit mutatta be.

A konferencián 9 előadás került bemutatása:

  1. Angler Kinga, (Pécsi Tudományegyetem, Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar): Lokalitásban a jövő?
  2. Hanusz Árpád (Budapesti Gazdasági Egyetem): A vidéki turizmus újragondolása a Covid járványt követően.
  3. Máté Andrea, (Pécsi Tudományegyetem, Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar): Gondoljuk újra a múzeumi akadálymentesítést!?
  4. Albel Andor (Dél Alföld Termálklaszter, Gyula): Bezárni a termálfürdőket, vagy szigorú szabályok között alkalmassá tenni a vendégek számára.
  5. Tokai Ferenc, (Hőforrás Üdülőszövetkezet, Gyula): Idős korosztályok üdültetése a járvány idején, a Gyógyforrás Üdülőszövetkezet példája alapján".
  6. Jánossy Aliz (Gasztró-újságiró, Gyergyószentmiklós): Cordon bleu-t vagy túrós puliszkát?!
  7. Horváth Zoltán, Făgădar Alexandru, Horváth Csaba (BBTE, Környezettudomány és Környezetmérnöki Kar, Kolozsvár): Az aranyosszéki és a nádasmenti agroturizmus közötti hasonlóságok és különbségek.
  8. Torjai Mikolta, (AGAPE Szálloda, Kolozsvár): Kolozsvári vendéglátóipar alakulása, korona virus járvány idején.
  9. Talpas János (BBTE, Földrajz Kar, Kolozsvár): A szállodaipar válsága számokban.

   A rendezvény kommunikációs felületei

A rendezvény hirdetése az EME portálján:

https://www.eme.ro/ro/esemeny/-/tartalom/mtne-2020--vi-erdelyi-magyar-vendeglatas-es-turizmus-konferencia-272556?fbclid=IwAR3YBNaJK7ExqVECfmgPEzTyi61iPEvYoxaBMGHLf4UjZylu1GOqclyNh_E

A rendezvény hirdetése az EME közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/events/5288726947807933/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22search%22%7D]%7D

 A rendezvény plakátja az Erdélyi digitális adattárban (EDA) is elérhető: https://eda.eme.ro/handle/10598/32152

A rendezvény honlapja: http://www.eme.ro/emvt/

A konferencia programfüzete itt érhető el:   https://eda.eme.ro/handle/10598/32151  avagy a konferencia honlapján, itt olvasható: https://eme.ro/emvt2020/program.html

Résztvevők

Idén is nagy érdeklődésnek örvendett a hetedik alkalommal megrendezett Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferencia, mintegy 55 résztvevő jelenlétével, akik főleg a fiatal pályakezdők csoportjához tartoznak.

A rendezvényről készült felvétel, fotóalbum

A virtuális-térben szervezett rendezvényről felvétel készült, ezt az előadókkal való egyeztetést követően szeretnénk közzétenni. Fotóalbum a mellékletben található.

A rendezvény visszhangja

A Kolozsvári Rádió 2020. november 27-én tette közzé László Tibor interjúját Talpas János programfelelőssel, majd a rendezvényről készült hangfelvételeket folyamatosan tették közzé a rádió portálján, mely itt hallgatható meg: http://kolozsvariradio.ro/

Összegzés

Örvendetes, hogy a fórum továbbra is nagy érdeklődésre tart számot mind az előadó szakemberek, mind a hallgatóság, érdeklődök körében. A tudományos tevékenységek mozgatórugójaként intézményünk folyamatosan figyeli, segíti, ösztönzi a kutatás tevékenységeit, külön figyelmet szentelve az eredmények bemutatására, közlésére, illetve az oktatásban és szakmai közösségekben hasznosítható ismeretek terjesztésében is. Ezen rendezvény sikere is ennek tudható be.

Köszönetnyilvánítás

Köszönjük mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez, s lehetővé tették e fórum folyamatos működtetését, szakmai színvonalának növelését.

Külön köszönjük a Magyar Tudományos Akadémiának, a Communitas Alapítványnak és a Bethlen Gábor Alapnak a konferencia megrendezéséhez nyújtott támogatását.

 

Kolozsvárt, 2020. 12. 13.                                                                Talpas János, a rendezvény programfelelőse