Tamásné Szabó Csilla tudományos kutatót Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Tamásné Szabó Csilla részére Gr. Mikó Imre-emléklapot

adományozott jelentős kutatói tevékenysége, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület szándékainak megvalósításában és az erdélyi magyar tudományos élet szervezésében kifejtett munkája elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2020. november 20-án, nyújtotta át virtuálisan Keszeg Vilmos, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 19. fórumán.

TAMÁS CSILLA egyetemi tanulmányait az 1980-as évek végén kezdte, magyar-francia szakos oklevelét 1992-ben szerezte meg. A megnyílt szakmai horizontok segítették szakmai tájékozódását és elmélyülését. Magyarországi tanulmányutakon vehetett részt. Figyelmét a kolozsvári nyelvészeti iskola kérdésfelvetései és közös munkaprogramja kötötték le. 1994-től az EME kutatóintézetének munkatársa. Belépett az Erdélyi Magyar Szótörténeti Tár munkacsoportjába, ahol a szerkesztés és a kiadás lezárultáig jelentős szerepet vállalt.  Ezután fordult a kolozsvári nyelvészeti iskola másik, több évtizedes és több generációt mobilizáló kutatása, a helynévkutatás felé. Örömmel vettük tudomásul, hogy a BBTE Magyar és Általános Nyelvészeti Inézete, a RTA Nyelvészeti Intézete mellett az EME Kutatóntézete a földrajzi nevek kutatásának  harmadik központja lett. És örülünk annak, hogy ebben a műhelyben készült el a szintézis első darabja, az Erdélyi Magyar Helynévtár című sorozat első kötete, Aranyos vidékének helynevei címmel, Tamás Csilla és András Zselyke munkája.