Beszámoló: 15. KMN - Beszélgetés Czilli Aranka költővel kultúráról, irodalomról, tanári munkáról

2024 augusztus 23-án a Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztály meghívottja Czilli Aranka költő, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyartanára volt. Ő a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen magyar és néprajz szakán diplomázott.

Költészetéről, a kovásznai kulturális életben vállat szerepéről, tanári munkájáról egykori tanára Egyed Emese kérdezte. Czilli Aranka felolvasott verseskönyveiből és kérésre egy meséjét is felolvasta. Beszélt költői indulásáról, középiskolás évei meghatározó élményéről, a sárvári irodalmi táborról. Az eseményen a meghívott egykori tanítványai közül is megjelentek néhányan, szívesen emlékeztek vissza kovásznai diákkorukra, a tanárnő hatékony irodalomoktatási módszereire. A rendezvény végén a meghívott dedikálta szépirodalmi köteteit (Nyitott ablak. Versek; Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2018; A varázslatos szekrény. Mesék és versek gyerekeknek és felnőtteknek; Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2020 ; Késsel és villával. Versek; Irodalmi Jelen Kiadó, Budapest–Arad, Irodalmi Jelen Könyvek, 2022).

A meghívottat családtagjai is elkísérték a rendezvényre és a kolozsvári oktatási intézményekből, illetőleg a Kolozsvári Magyar Napok látogatói közül is többen kíváncsiak voltak a beszélgetésre.