Sándor László: A TRIUMF (gyújtógyertyagyár) története

Ipartörténeti előadás-sorozatot indít az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya

Sándor László: A TRIUMF (gyújtógyertyagyár) története c. előadása
2012. március 1., csütörtök 17.30

Az ipartörténeti kutatások előadás-sorozat keretében dr. Sándor László nyugalmazott egyetemi tanár: A kolozsvári gyújtógyertyagyár (TRIUMF) történetéről tart előadást az EME központi székházában.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

-----
Rövid felvezető:
Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya az ipartörténeti kutatások elősegítéséért 2009-ben szorgalmazta az Ipartörténeti adattár (erdélyi gyárak fotótára, dokumentációs anyaga, interjúk) létrehozását.
Az ipartörténeti kutatások komplex feladat elé állítják a szakembert. Szükséges az együttműködés a különböző tudományágak között, s ugyanakkor a hiteles dokumentációs anyagra is nagy igény van. Projektünket mindezért a dokumentációs anyagok gyűjtésére, tárolására indítottuk el.
Az ipar összeomlásával a gyárak nagy része felbomlott az utóbbi húsz évben, a gépek egy részét ócskavasként értékesítették, eközben sok dokumentációs anyag elveszett, megsemmisült, s nem került a levéltárakba. A régi gyárakat ábrázoló fotókat vagy működésüket, tevékenységüket alátámasztó dokumentumokat gyűjtjük, tároljuk és digitalizáljuk, illetve megjelentetjük az EME Adattárában (www.eda.ro).
2009. november 27-én a Kolozsvár Társaság székhelyén Régi kolozsvári gyárak. Kolozsvár ipartörténete címmel fotókiállítás nyílt, ahol a jelen programtervezetet is bemutattuk. A dokumentumok elkezdett gyűjtését a lakosság segítségére számítva szeretnénk meggyorsítani, hatékonyabbá tenni (E célból a Transindex a felhívást is közzétette: http://multikult.transindex.ro/?cikk=10561).
A továbbiakban az üzemek volt alkalmazottjait szólítjuk meg adatgyűjtés, interjúkészítés céljából.
Az összegyűlt fényképeket, dokumentumokat az EME Digitális Adattárában tesszük elérhetővé a kutatás, az oktatás számára.
A most induló ipartörténeti előadás-sorozat ugyancsak ennek a projektnek része, mely az adatgyűjtésre, a kutatásra, az eredmények bemutatására, közlésre: egyszóval az ipartörténet feltárására, de ugyanakkor az ipar újraindításának fontosságára is szeretné ösztönözni az erre hivatottakat.
Bitay Enikő, szakosztályi elnök