Az EME tiszteleti tagja lett Papp Klára

A Erdélyi Múzeum-Egyesület Választmánya Papp Klárát az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztályában kifejtett tudományművelő tevékenysége elismeréséül tiszteleti taggá választotta.

 

A díjat 2022. március 26-án Kolozsváron nyújtotta át Keszeg Vilmos, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára az EME közgyűlésén.

A díjazottat Sipos Gábor, Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztály elnöke laudálta.

Gratulálunk!

 

Laudáció Papp Klára Professzor Asszonynak az EME tiszteleti taggá jelölése alkalmából

 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége tiszteleti tagságra javasolja Papp Klára tanárnőt, a Debreceni Egyetem BTK Történeti Intézetének professzorát, és nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy e javaslatot megfelelőképpen megindokoljam.

Papp Klára 1976 óta tanít a Debreceni Egyetemen (2000 előtti nevén a Kossuth Lajos Tudományegyetemen), pályájának most csak azon eseményeit emelném ki, amelyek Erdélyhez, közelebbről Egyesületünkhöz köthetők.

Mindjárt azzal kezdhetem, hogy 1990-től fogva a debreceni történészek kihasználták a szabadság friss lehetőségeit, és például meghívták vendégtanárnak Egyed Ákost, aki 1994-ig több félévben is tanított a nagyerdei egyetemen. 1993-ban, Debrecen szabad királyi várossá nyilvánításának 300. évfordulóján többek között a Kossuth Lajos Tudományegyetem Történeti Intézete által rendezett tudományos konferencián, az Erdélyi Múzeum-Egyesület képviseletében Jakó Zsigmond elnök, Benkő Samu alelnök és Kiss András főtitkár vett részt, ekkor együttműködési szerződést is aláírtak. Mindezekben Papp Klára tanárnő tevékenyen részt vett Orosz István és ifj. Barta János tanártársai oldalán.

Az 1990-es évek végén a Csáky család erdélyi ága felé fordult kutatói érdeklődése, az EME levéltárában őrzött, ma a Kolozsvári Állami Levéltár kezelésében lévő Jósika hitbizományi levéltár anyagában kutatott igen sikeresen, évtizedes munkájának eredményeit több kötetben is összefoglalta. Az egyik, Az erdélyi Csákyak Egyesületünk kiadásában jelent meg 2011-ben (ETF 273, 444 lap).

Vezetése alatt – hiszen 2000 után a DE Történeti Intézetének igazgatója volt, 2010-tól pedig a BTK dékánja – több közös konferenciát is rendeztek a debreceni történészek és az EME szakemberei, gondolok itt például a 2008-as Szőlőtermelés és borkereskedelem tanácskozásra vagy a Debrecenben 2006-ban, illetőleg öt év múlva Kolozsvárott rendezett Hungarológiai Kongresszusra, amely gyümölcsöző szakmai találkozásokra adott alkalmat.

Szívesen vállalkozott doktori értekezés opponenciájára, így az EME két tudományos munkatársa, Szász Anikó, illetőleg Gálfi Emőke doktori cselekményében vett részt. Ugyanígy fogadta doktoriskolai tanítványául Dáné Veronkát, az EME volt kézirattárosát és az Erdélyi Református Levéltár munkatársát, aki az ő irányításával védte meg Torda vármegye jegyzőkönyvei c. értekezését 2006-ban. 2011-ben Pál Judit és Sipos Gábor habilitációs eljárásában, illetőleg Bogdándi Zsolt PhD-védésén volt bizottsági tag vagy elnök.

A mindmáig tartó, baráti hangulatú és jelentős tudományos eredményeket hozó kapcsolat alapján, a fentiek figyelembe vételével tisztelettel ajánlom a közgyűlésnek Papp Klára tiszteleti taggá választását.

 

Sipos Gábor

2022. március 26.