Az Erdélyi okmánytár V. kötetének bemutatója és Hegyi Géza előadása Budapesten

 

2021. december 10-én került sor az Erdélyi okmánytár c. forráskiadvány idén szeptemberben megjelent V. kötetének (évkör: 1373–1389) budapesti bemutatójára. Az esemény keretét a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltár által szervezett „Középkori Esték" c. rendezvénysorozat, helyszínét pedig – a járványügyi intézkedések miatt – rendhagyó módon a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történtettudományi Intézete (BTK TTI) szolgáltatta. (Mondhatni, stílszerűen, hiszen a kötet a két intézmény kiadásában jelent meg.) A rendezvényen jelen voltak a kötet szerkesztői, Hegyi Géza és W. Kovács András, az EME Kutatóintézetének tudományos munkatársai, továbbá a kiadást támogató pályázat vezetője, Jakó Klára, a BTK TTI kutatója.

A rendezvény házigazdájának, Rácz György főlevéltárosnak (egyben a kötet lektorának) köszöntő szavait követően Hegyi Géza tartott előadást I. (Nagy) Lajos király Erdélyben. A királyi itinerárium bel- és külpolitikai mozgatórugói címmel, melyben arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért fordult meg olyan gyakran (40 év alatt összesen nyolcszor) a híres magyar lovagkirály Erdélyben, utazásai közül melyik volt hadjárat és melyik belpolitikai tényezők által motivált látogatás. Mindeközben szó esett a királyi itineráriumok elkészítésének módszertanáról, és a román szakirodalom témával kapcsolatos, releváns eredményeiről is.

Az okmánytárat B. Halász Éva, a Magyar Medievisztikai Kutatócsoport munkatársa ismertette, aki az Anjou-kori oklevéltár egyik szerkesztőjeként maga is szakértője mind a korszak történetének, mind pedig a regesztakiadványok készítésének. Röviden bemutatta a kiadványsorozat célkitűzéseit, eddigi eredményeit, a válogatási és kivonatolási elveket, a név- és tárgymutató készítésének szempontjait, mindezt a kötet tartalmából vett számos érdekes példával illusztrálva.

Hazatérésük alkalmával az említett munkatársak magukkal hozták Kolozsvárra a kötet Erdélybe szánt 150 példányát, amelyek mostantól megvásárolhatóak az EME székhelyén és az egyesülettel partnerségben álló könyvesüzletekben.

A rendezvény hirdetése itt olvasható: https://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/kozepkori_estek_6