Lövéte – a XVII. technikatörténeti alkotótábor helyszíne

2018. augusztus 27–30. között tizenhetedik alkalommal szervezte meg a technikatörténeti alkotótábort az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya Lövétén és környékén.

Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya 2006-ban kezdeményezte a Műszaki örökség feltárása, kutatása és védelme Erdélyben elnevezésű interdiszciplináris programot. Ennek terepgyakorlati része az évente szervezett, hagyományossá vált technikatörténeti alkotótábor, melynek célja technikai örökségünk felkutatása, megőrzése, működőképessé tétele, az erdélyi kulturális örökségbe való beillesztése, illetve a térség kulturális és turisztikai fejlesztése. Mindezeken felül a térség iparára is odafigyelünk, a már nem működőkre is, ipartörténeti elemként, s az újonnan kifejlődőkre is, az új lehetőségek feldolgozása érdekében. A szakértőket, diákokat bevonó esemény eredményeit az EME Digitális Adattárában összegzi, illetve a lehetőségek szerint terjeszti, publikálja.

Az idén Lövéte és környéke volt a terepmunkák helyszíne. A 12 fős csapat első ízben végzett helyszíni terepszemléjén a felmérni kívánt objektumokat vette számba, s dolgozta ki az elkövetkező időszak célirányú munkálatait. A lövétei vasércbánya megmaradt helyszíneit, a bányász munkástelepet, a ványolók helyszíneit, valamint a néprajzi múzeumban található műszaki tárgyakat tekintettük meg és vettük számba. Ezt követően Szentkeresztbányán megtekintettük a vashámor és a vasüzem maradványait, illetve az ehhez tartozott szakképzés műhelyeit, iskola múzeumot.

Mindkét helyszínen interjúkat készítettünk az egykori jelentős szakemberekkel (mesterek, mérnökök, szaktanár). A tábor zárónapján Székelyudvarhelyen a SELWER üzemet látogattuk meg, ahol az egykori lövétei és szentegyházai szakemberek is dolgoznak, hiszen ennek egy kihelyezett vasöntöde részlege Szentegyházán működik.

A tábor szakemberei között a Kolozsvári Műszaki Egyetem, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem a Sapientia EMTE és Széchenyi István Egyetem oktatói voltak. Az interdiszciplináris kutatáshoz szükséges szakmai tudás érdekében a résztvevőket különböző szakterületekről szólítottuk meg, így volt köztük gépész, anyagtechnológus, geológus, turisztikai szakértő, építész, közgazdász.

A táborban megkezdett munkálatok az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya keretei között tovább folytatódnak, időközben elkezdődtek a forrásdokumentumok gyűjtése. A továbbiakban kisebb (szak)csoportokban, diákok bevonásával folyatatódnak a felmérések konkrét munkálatai.

Az eredmények feldolgozásával, összevetésével szeretnének hozzájárulni az eddigi kutatásokhoz, a régió fejlesztéséhez. Az eredményeket tanulmányokban az EME Műszaki Tudományos Közlemények sorozatában, illetve a Tudomány- és Technikatörténeti Füzetek sorozatkötetében tesszük közzé. Az eddig megjelent tíz kötet a Tudomány- és Technikatörténeti Füzetek sorozatban online a nagyközönség számára itt érhetők el, az Erdélyi Digitális Adattárban (EDA): http://eda.eme.ro/handle/10598/9740, a Central and Eastern European Online Library-ban (CEEOL) pedig itt olvasható:

https://bit.ly/2DBl5hp

 

Köszönjük a Communitas Alapítvány anyagi támogatását, mely hozzájárult a tábor sikeréhez.

 

Kolozsvárt, 2018. 09. 27.                                                                              

  Talpas János programfelelős