Beszámoló: 15. KMN - Verseny? Mozgalom? Beszélgetés a Georgius Aranka Társaság tevékenységéről

2024 augusztus 22-én a Georgius Aranka Társaság részéről dr. Dohi Zsuzsánna és Oláh Csilla, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum tanárai voltak az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya vendégei. Beszámolójuk az Aranka György nyelv- és beszédművelő verseny jelenlegi helyzetére és a versenyek megvalósításában részt vevő diákok, tanárok szakmai felkészülésére, kapcsolatépítésére vonatkozott.

A verseny nyertesei a magyarországi – győri illetőleg sárospataki – versenyen vehetnek részt, a líceumi korosztály nyertesei felvételi vizsga nélkül jelentkezhetnek a romániai egyetemek magyar nyelv és irodalom szakára. Hozzászólásában Virág Erzsébet nyugalmazott magyartanár, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség korábbi közép-erdélyi területi alelnöke, az országos döntő szerepű Aranka György versenyek kolozsvári elindítóinak egyike utalt Tőkés Erika és Misztrik Jolán tanárnők meghatározó szerepére a versenyek színvonalának biztosításában a kezdeti évtizedekben és az iskolai beszédkörök fontosságára és a kolozsvári döntő sajátosságaira. A beszédkörök folyamatosan készítik fel a tudatos nyelvhasználatra a diákságot, legeredményesebb tagjaik közül kerülnek ki a tavaszi országos döntő résztvevői. A versenyek alkalmával a felkészítésben legeredményesebb tanárok Tőkés Erika díjban részesülnek. A csapatépítésben a diákok motiválásában a Georgius Aranka Társaság Ifjúsági Szakosztályának és az általa szervezett zsoboki szakmai táboroknak is jelentős a szerepük.

A rendezvény házigazdája Egyed Emese volt, aki hozzászólásában a filológusi egyetemi képzés (nem pedagógiai jellegű) szakgyakorlata és a Georgius Aranka társaság működésének összekapcsolásának lehetőségét is felvetette.