dr. Genersich Antal mellszobrának leleplezése

EME-szobor Genersichnek

Neves hazai és magyarországi orvosprofesszorok jelenlétében leleplezték dr. Genersich Antal mellszobrát az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) kolozsvári dísztermében.

Neves hazai és magyarországi orvosprofesszorok jelenlétében leleplezték dr. Genersich Antal mellszobrát az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) kolozsvári dísztermében. A neves patológus szobrának felavatására az orvos- és gyógyszertudományi szakosztály tudományos ülésszakának keretében került sor. Genersich Antal nemzetközi mércével mérve is kimagasló munkásságát Sipos Gábor, az EME alelnöke és Egyed-Zsigmond Imre professzor méltatta. A kor legnagyobb szaktekintélyeinél tanuló Genersich az 1872-ben létesített Kolozsvári Egyetemen a kórbonctantanára lett, majd létrehozta a kórbonctani intézetet. Később Budapesten a Királyi Magyar Tudományegyetem rektorává nevezték ki.


A most leleplezett bronzmellszobor-másolatot Gergely Zoltán kolozsvári szobrász készítette, Pásztor János 1945-ben elhunyt akadémista szobrászművész korábbi munkája alapján. A résztvevők, köztük Mikola István, a Magyar Egészségügyi Társaság Elnöke is, elhelyezték a tisztelet koszorúit az intézményalapító előd szobránál. Bódizs György, a szervezőbizottság elnöke lapunknak elmondta, rendhagyó orvosi kongresszusról van szó, mert az orvostudomány minden ágából érkeztek meghívottak. Ötszáztíz orvos, gyógyszerész és fogorvos vett részt a programon. Az EME 1944-ig rendszeresen tartott a jelenlegihez hasonló konferenciákat.

Megjelent az Új Magyar Szó Napilapban
http://maszol.ro/kultura/3909