Kerekes Sándor: A kolozsvári Vasúti Főműhelyek (REMARUL

MEGHÍVÓ

Az ipartörténeti kutatások előadás-sorozat keretében 2012. május 25-én du. 5 órakor Kerekes Sándor mérnök A kolozsvári Vasúti Főműhelyek (REMARUL "16 februarie") története címmel tart előadást az EME központi székházában (Kolozsvár, Jókai/Napoca utca 2. szám, I. emelet).

Rövid felvezető:

Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya az ipartörténeti kutatások elősegítése érdekében 2009-ben szorgalmazta az Ipartörténeti tár (erdélyi gyárak fotótára, dokumentációs anyaga, interjúk) létrehozását.
Az ipartörténeti kutatások komplex feladat elé állítják a szakembert. Együttműködésre van szükség a különböző tudományágak között, ugyanakkor nagy igény van a hiteles dokumentációs anyagra is. Ezért projektünket a dokumentációs anyagok gyűjtésére, tárolására indítottuk el.
Az ipar összeomlásával a gyárak nagy része felbomlott az utóbbi húsz évben, a gépek egy részét ócskavasként értékesítették, eközben sok dokumentációs anyag elveszett, megsemmisült, s nem került a levéltárakba. A régi gyárakat ábrázoló fotókat vagy működésüket, tevékenységüket alátámasztó dokumentumokat gyűjtjük, tároljuk és digitalizáljuk, illetve megjelentetjük az EME Adattárában (http://eda.eme.ro/ ).
A továbbiakban az üzemek volt alkalmazottait szólítjuk meg adatgyűjtés, interjúkészítés céljából.
Az összegyűlt fényképeket, dokumentumokat az EME Digitális Adattárában tesszük elérhetővé a kutatás, az oktatás számára.
Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya 2012. március 1-jén ipartörténeti előadás-sorozatot indított, melynek célja az adatgyűjtés, a kutatás eredményeinek bemutatása, közlése, egyszóval az ipartörténeti adatok feltárása, de ugyanakkor az ipar újraindításának fontosságára is szeretné felhívni az érdeklődők figyelmét.

Az ipartörténeti kutatások előadás-sorozat keretében 2012. május 25-én du. 5 órakor Kerekes Sándor mérnök A kolozsvári Vasúti Főműhelyek (REMARUL "16 februarie") története címmel tart előadást az EME központi székházában (Kolozsvár, Jókai/Napoca utca 2 szám, I. emelet).
Az előadást követően kötetlen beszélgetésre hívjuk meg a Vasúti Főműhely egykori dolgozóit, illetve felkérjük Őket, amennyiben van őrzött anyaguk (fotó, dokumentum), digitalizálás céljából működjenek közre az Erdélyi Digitális Adattár Ipartörténeti tárának bővítése érdekében.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!