KIDE – a VIII. technikatörténeti alkotótábor helyszíne

Augusztus 23 - 26. között nyolcadik alkalommal szervezte meg a technikatörténeti alkotótábort az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya Kidében.
Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya 2006-ban kezdeményezte a Műszaki örökség feltárása, kutatása és védelme Erdélyben elnevezésű interdiszciplináris programot. Ennek egyik projektje az évente szervezett, hagyományossá vált technikatörténeti alkotótábor, melynek célja technikai örökségünk felkutatása, megőrzése, működőképessé tétele, az erdélyi kulturális örökségbe való beillesztése, illetve a térség kulturális és turisztikai fejlesztése. A szakértőket, diákokat bevonó esemény eredményeit az EME Digitális Adattárában összegzi, illetve a lehetőségek szerint publikálja.
Az idén két alkalommal került sor a hagyományos nyári rendezvényre. Mint ismeretes, július elején kéthetes szakmai gyakorlattal sikeresen zárult a VII. technikatörténeti alkotótábor, ahol Kolozsvár Fellegvára állt a felmérések fókuszában. Akárcsak az előző évben, a rendezvény célja régiónk védett műemléképületeinek és területeinek dokumentálása, felmérése, rehabilitációja. Felelősségünknek érezzük felhívni a figyelmet ezekre a felbecsülhetetlen helyi értékekre, ismertté tenni őket, s gondoskodni a kihasználásukról. A mintegy harminc részt vevő diák számára egyetemi oktatók, szakemberek tartottak előadásokat, szakmai megbeszéléseket, ily módon is ösztönözve az interdiszciplináris együttműködést. Az elkészült tervek, rajzok az Erdélyi Digitális Adattár frissen kialakított TERVTÁRÁ-ba kerülnek, ahol a múlt évi dokumentumok is helyet kaptak.
Míg a júliusi rendezvényen a hangsúly főként a szakmai előadásokra és a gyakorlati oktatásra tevődött, addig az augusztusi táborban a szakértők terepszemléjére, a térség felmérésének elindítására és a helyi szakmai kapcsolatok kialakítására figyeltek a tábor szervezői.
Az előző években a technikatörténeti alkotótábor résztvevői Kalotaszeg térségéhez tartozó műszaki örökség feltárását és felmérését végezték el, melynek eredményei a Tudomány- és Technikatörténeti Füzetek sorozat köteteiben jelentek meg.

Augusztusban a tábor helyszíne Kidébe került át. A 14 fős csapat első ízben végzett helyszíni terepszemléjén a felmérni kívánt objektumokat vette számba, s dolgozta ki az elkövetkező időszak célirányú munkálatait. Ugyanakkor konkrét méréseket is végeztünk a négynapos terepmunkán, nevezetesen a négy templomban összesen 6 harangot vizsgáltunk és mértünk fel, illetve egy toronyórát vizsgáltunk meg, ennek kinematikai rajza el is készült. Olyan objektumok műszaki mérésére összpontosítunk, melyeket eddig nemigen tanulmányoztak.

A tábor szakemberei között a Kolozsvári Műszaki Egyetem, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia EMTE és a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatói voltak. Az interdiszciplináris kutatáshoz szükséges szakmai tudás érdekében a résztvevőket különböző szakterületekről szólítottuk meg, így volt köztük gépész, óraszakértő, anyagtudós, bölcsész, turisztikai szakértő, közgazdász, építész.

Fontosnak tartjuk a helyi szakemberek, értelmiségiek megszólítását és a kutatásba való bevonását, mivel a munkát az ő szakértelműkkel, tudásukkal és igényeik figyelembevételével lehet elvégezni, s az eredményeket a helyiek tudják kellőképpen hasznosítani, megőrizni, továbbadni. Munkálatainkat a helyi református lelkész, Nagy Tibor Sándor, Jakab Berta ny. tanítónő, illetve a volt tanácsos támogatta.

A táborban megkezdett munkálatok az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya keretei között tovább folytatódnak, időközben elkezdődtek az építészcsoport felmérési munkálatai is. A továbbiakban kisebb (szak)csoportokban, diákok bevonásával folyatatódnak a felmérések konkrét munkálatai.
Az eredmények feldolgozásával, összevetésével szeretnének hozzájárulni az eddigi kutatásokhoz, a régió fejlesztéséhez. Az eredményeket az EME Tudomány- és Technikatörténeti Füzetek sorozatkötetében tesszük közzé.



Köszönjük a Communitas Alapítvány és az RMDSZ anyagi támogatását, mely hozzájárult a tábor sikeréhez.




Kolozsvárt, 2012-09-07.
Bitay Enikő, az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke