TUDOMÁNYOS FÓRUM JENEI DEZSŐ EMLÉKÉRE

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat keretében november 23-án zajlott a XIV. Műszaki Tudományos Ülésszak az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya és a Sapientia EMTE Műszaki- és Humántudományok Kar közös szervezésében, Kolozsvárt, Jenei Dezső emlékének ajánlva.
Feltehető a kérdés, időszerű-e magyar nyelven tudományos fórumot szervezni, s az előadásokat írott formában magyar nyelven közölni, akkor, amikor a műszaki tudomány eredményeinek közlése többnyire angol nyelven terjed, s válik elérhetővé szerte a világon? Napjainkban a technika gyors fejlődése, nemzetközi mércéje, az impaktfaktoros publikációk jelentősége miatt háttérbe szorulni látszik mindaz, ami a tudományművelés, oktatás alapja: a tudomány anyanyelven való művelésének fontossága. Nem kevésbé fontos a hazai eredmények, tapasztalatok, s mindemellett az összmagyar és nemzetközi tudományos eredmények ismerete, ismertetése sem, a kettő csak együtt lehet sikeres, csak együtt lehetnek a fejlődés meghatározó tényezői.
A 2000-ben elindított műszaki fórum hagyományossá vált, mely teret biztosít mind a hazai kutatók munkájának megismertetésére, mind a külföldi vendégeink számára intézményük, illetve kutatásaik bemutatására is. Az eddigi tizenhárom ülésszak alatt 48 kutatóműhely munkáját ismerhettük meg, közülük 26 egyetemi (13 hazai), 8 ipari s 10 kutatási intézmény (6 hazai) volt. Így összesen 282 szerző kutatómunkájába nyerhettünk bepillantást, melyek nagy része intézményközi együttműködés keretében zajlott.

Idén első ízben közöltük az előadások írott változatát elektronikus kiadvány formájában (CD-n) lehetőséget teremtve a széleskörű terjesztésére. Ugyanakkor az elektronikus kiadvány a rendezvény megnyitásával egy időben online is elérhetővé vált az Erdélyi Digitális Adattárban: http://hdl.handle.net/10598/28083.
Jenei Dezső-emléklap

A XIV. Műszaki Tudományos Ülésszak november 23-i rendezvény ünnepélyes keretet biztosított az erdélyi magyar műszaki tudományosságért kifejtett tevékenység elismerésére is. Első ízben adtunk át Jenei Dezső-emléklapot: Hollanda Dénes marosvásárhelyi professzornak a Sapienta EMTE volt dékánjának, az erdélyi műszaki felsőoktatás fejlesztésében kifejtett munkássága elismeréséül, valamint Csibi Vencelnek, a Kolozsvári Műszaki Egyetem professzorának, az EMT alelnökének, a magyar műszaki tudományosság fejlesztésében és ápolásában kifejtett munkássága elismeréséül.

Jenei Dezső gépészmérnök, szakíró, műfordító, szótárszerkesztő, a kétnyelvű Kolozsvári Almérnöki Intézet, illetve a kolozsvári Mechanika Intézet tanára, majd a Tehnofrig Gépgyár főmérnöke volt. Intézményalapítóként, ugyanakkor főmérnökként nagy szerepe volt a műszaki oktatásban és az iparfejlesztésben egyaránt. A magyar műszaki oktatást szívügyeként tekintette. A magyar műszaki nyelv használatát kiemelten fontosnak tartotta, neve szótárszerkesztői tevékenysége révén is ismertté vált.
Az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya alapítójaként s első elnökeként a most is folyó tudományszervezői tevékenységek elindítója, mozgatója volt. A nevét viselő emléklap egyben Jenei Dezső előtti tiszteletünk kifejezése, emlékének ápolása. Adományozása által az erdélyi magyar műszaki tudományosságért kifejtett tevékenységet kívánjuk ösztönözni, elismerni.


Kolozsvárt, 2013. november 29.

Bitay Enikő
az Erdélyi Múzeum-Egyesület
Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke