Elhunyt Murádin László nyelvész, az EME tiszteleti tagja

Elhunyt Murádin László nyelvész, az EME tiszteleti tagja

Életének 92. évében elhunyt Murádin László nyelvész, a Román Akadémia „Sextil Pușcariu" Nyelvészeti és Irodalomtörténeti Intézetének volt munkatársa.

Dialektológiai és nyelvművelő munkássága számottevő. Kitartó munkájának köszönhető, hogy elkészülhetett A romániai magyar nyelvjárások atlasza, melynek anyagát szinte egymaga gyűjtötte össze majd egy évtized alatt, és szerkesztette meg Juhász Dezső professzor segítségével, a Magyar Nyelvtudományi Társaság.

Sok éven át szerkesztője, majd főszerkesztője volt a Nyelv- és Irodalomtudományi Közlemények című folyóiratnak. Névtani munkássága is jelentős, és mindig támogatta a helynévgyűjtők munkáját, publikációs lehetőséget biztosítva a NyIrK hasábjain. Az Erdélyi Magyar Helynévtár első kötetének megjelenését is segítette szakmai tanácsaival.

Ő volt az utolsó klasszikus nyelvművelő, akinek a humort sem nélkülöző írásait a széles olvasóközönség is kedvelte, s amelyek összegyűjtve több kötetre rúgnak.

Tudományos tevékenységét több díjjal is elismerték Magyarországon és Romániában egyaránt. Nyelvjárástani munkásságáért a Magyar Nyelvtudományi Társaság 1974-ben Csűry Bálint-emlékéremmel, a Román Akadémia pedig 1996-ban B. P. Hașdeu-díjjal tüntette ki. Erdélyi Múzeum-Egyesület 2006-ban Gróf Mikó Imre-emléklappal és -plakettel ismerte el kiemelkedő tudományos tevékenységét. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét 2011-ben életművéért vehette át, 2015-ben pedig a KAB fődíját, a Tudomány Erdélyi Mestere díjat. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége Nyelvőrzés díjjal (2000), az Anyanyelvápolók Szövetsége pedig Lőrincze-díjjal (2002) fejezte ki nyelvművelő tevékenysége iránti elismerését.

Emlékét tisztelettel megőrizzük.