Magyar állami kitüntetésekben részesültek az EME tagjai

Magyar Ezüst és Arany Érdemrend Keresztet, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, valamint a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetéseket adta át Kolozsváron Mile Lajos főkonzul a Vallásszabadság Házában pénteken. A március 15-i nemzeti ünnep alkalmával Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetéseket Mile Lajos kolozsvári főkonzul adta át a 12 kitüntetettnek, akik a kultúra, a tudomány, a művészet, vagy saját szakterületük terén kimagasló tevékenységet folytattak, valamint a nemzet szolgálatában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végeztek fáradtságos munkát. 

Magyar Ezüst Érdemkeresztben részesült Kerekes Sándor nyugalmazott mérnök, a Kolozs Megyei Tanács volt alelnöke, a Kolozsvári Református Egyházközségek Vagyonközössége kuratóriumának alelnöke, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztályának tagja  meghatározó tevékenysége elismeréseként. Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke méltatta, visszaemlékezve: „Kerekes Sándor kézen fogott, nemcsak engem, hanem nagyon sok fiatalt, és végigvitt a falvainkon, községeinken, és megmutatta, hogy mi az, ami a magyarságnak szükséges, mi az a misszió, amit meg kell tennünk." 

Farkas Zoltán András nyugalmazott mérnök, az Erdélyi Múzeum-Egyesületének választmányi tagja egyedülálló tevékenysége elismeréseként részesült a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben. A nyugalmazott mérnököt Szabó Zsolt irodalomtörténész méltatta, aki elmondta: Farkas Zoltán András 85. születésnapja alkalmából igazán megérdemelte a kitüntetést, hiszen páratlanul gazdag tevékenységet folytatott a kultúra, agrikultúra terén, a közösség szolgálatában.

Szintén Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesültek:

- Asztalos Klára nyugalmazott építészmérnök, az Unitárius Nők Országos Szövetségének titkára, volt elnöke,
- Laczkó Vass Róbert színművész, énekművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja,
- Székely Dénes kanonok, a kolozsvári Monostori Plébánia plébánosa, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola teológiai oktatója,
- Kovács Árpád, a kisbácsi Római Katolikus Plébánia plébánosa,
- Dáné Tibor Kálmán matematikatanár, a Művelődés című lap nyugalmazott főszerkesztője, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület korábbi országos elnöke, az RMDSZ egykori Művelődési Főosztályának vezetője,
- Killyéni András Péter informatikus mérnök, sporttörténész, a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja, a BBTE volt óraadó tanára,
- Turzai Melánia, a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium nyugalmazott aligazgatója, címzetes magyartanára 

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Uray Zoltán biológus, radiológus, vívó, sportíjász, a biológiatudományok doktora, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az EME tiszteleti tagja, a Ion Chiricuța Onkológiai Intézet sugárbiológusa vehetett át, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként. A biológust Bitay Enikő mérnök-informatikus, egyetemi oktató, az EME főtitkára méltatta. Bitay Enikő laudációjában úgy fogalmazott: "Uray Zoltán derűs, tiszta lelkű, kedves kolléga, akiből sugárzik az optimizmus, az igazi sportszellem. Semmi elől nem hátrál meg és képes mindenért megküzdeni, az igazi értékrend mezsgyéjén" – tette hozzá.

Szintén a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Lukács Imre Róbert, a Gyulafehérvári Főegyházmegye általános és bírósági helynöke, a Megtestesült Bölcsességről nevezett Szeminárium jogtanára, verespataki és abrudbányai plébános.

Magyar Érdemrend tisztikeresztjében részesült Tonk Márton, a kolozsvári Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, valamint Természettudományi és Művészeti Kara Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszékének egyetemi tanára.  

Gratulálunk a díjazottaknak!