XVIII. Tudományos Ülésszak

Időpont
-
Helyszín(ek)
Nagyvárad
Szervező(k)
EME Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztály
Programfelelős
Sipos Emese

MEGHÍVÓ

Az EME Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya tisztelettel meghívja és szeretettel várja tagjait és az érdeklődő kollégákat a 2008. május 1-3 között Nagyváradon megrendezésre kerülő XVIII. tudományos ülésszakára, melynek témaköre:
AZ ORVOSI, FOGORVOSI ÉS GYÓGYSZERÉSZETI TUDOMÁNYOK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI
Kiemelt téma: Modern képalkotó eljárások

A tudományos ülésszak keretében orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti továbbképzőkre is sor kerül, melyeket a Román Orvos, Fogorvos és Gyógyszerész Kollégium kreditál.

Az ülésszak ideje alatt megtartja évi közgyűlését a Keresztény Orvosok Szövetsége.

Eseménybeszámoló
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya idei, immár 18. tudományos ülésszakát Nagyváradon tartotta. Azért, hogy a színvonal méltó legyen az előzményekhez, Földes Béla főorvos és Budaházy István főgyógyszerész, a helyi szervezőbizottság vezetői, valamint Pető Dalma végzett eredményes munkát. Az ülésszak központja az Ady Endre Elméleti Líceumban volt, de az Állami Filharmónia és a Lorántffy Zsuzsanna Központ termeit is igénybe vették. A kongresszussal párhuzamosan magyar nyelvű továbbképző előadás-sorozatok is folytak az immunológia, gyógyszerészet, fogászat és radiológia tárgykörében, előadásait a marosvásárhelyi orvosi egyetem tanárai mellett debreceni, pécsi és szegedi professzorok tartották. Az utóbbi keretében sor került a budapesti segítséggel most megnyitott – Romániában első – pozitronemissziós tomográfia-központ (PET) bemutatására. A kongresszus ünnepélyes megnyitóján az ülésszak fővédnöke, Biró Rozália alpolgármester szívhez szóló szavakkal üdvözölte a városban összegyűlt szakembereket. A szakosztály elnöke, Kovács Dezső professzor mondott megnyitó beszédet, majd átadták az életpályát elismerő diplomákat. A Lencsés Györgyről elnevezett díjban Gyéresi Árpád marosvásárhelyi gyógyszerész professzor, a Pápai Páriz Ferenc-díjban Borsa István csíkszeredai főorvos és Sipos Emese gyógyszerész előadótanár, szakosztályi titkár részesült. Az ülésszakra 450 résztvevő jelentkezett, 13 szekcióban 117 előadás hangzott el, 27 posztert mutattak be. Kolozsvárról négyen szerepeltek főszerzőként dolgozattal: Gaal Viola onkológiai, Kaucsár Emese szemészeti, Gaal György orvostörténeti, Tuka László pedig gyógyszerészet-történeti témában tartott előadást. A záró és kiértékelő gyűlésen Budaházy Istvánt gyógyszerészet-történeti kutatásaiért Spielmann József-díjban részesítették, s mindegyik szekció egy-egy fiatal előadóját jutalmazták. A szakmai programhoz gazdag művelődési műsor is járult: a megnyitó után a filharmónia koncertezett, másnap a bazilikában orgonahangversenyt lehetett hallgatni. Utolsó nap pedig az eurorégiós együttműködés keretében Debrecenbe látogatott a résztvevők többsége. A jövő évi kongresszust valószínűleg Marosvásárhelyen rendezik.