Antik Sándor: Vizuális emlékezet és képi metaforák

Időpont
Helyszín(ek)
EME székház
Szervező(k)
EME
Programfelelős
Antik Sándor

Könyvbemutatóra kerül sor 2009. március 2-án 18 órai kezdettel az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában) (Napoca/Jókai út 2–4. sz., első emelet):


Antik Sándor
Vizuális emlékezet és képi metaforák

A kötetet a Egyetemi Műhely Kiadó – Bolyai Társaság jelentette meg.

A tanulmánykötetet bemutatja Egyed Péter.


A tanulmánykötet témakörei: az emlékezet jelenségének és az emlékezeti tevékenység működésének változó értelmezései, a természetes és a mesterséges emlékezet egymást kompenzáló kutatásai egy lehetséges memóriatörténet folyamán, a kollektív emlékezet felépítése, sajátosságai és intézményes formái, az emlékezet és a (művészi) képzelet. A szerző a megjelölt tematikát a vizuális emlékezet szemszögéből vizsgálja és az alkotó gondolkodás szempontjaival közelíti meg.

Eseménybeszámoló
Antik Sándor: Vizuális emlékezet és képi metaforák című kötetét mutatta be Egyed Péter egyetemi tanár március 2-án, hétfőn este az Erdélyi Múzeum-Egyesületnél. Bevezetőként Veress Károly, a Bolyai Társaság elnöke a 2006-ban általuk létrehozott Egyetemi Műhely Kiadó eddigi termését (konferenciák, tanulmányok, kutatóprogramok, egyetemi jegyzetek) vázolta, amelynek köszönhető ennek a könyvnek is a megszületése. A kiadó idei célkitűzése az akkreditálás beindítása, és sokféle (filozófia, irodalomtudomány, fizika-kémia, iskolatörténet stb.) magyar nyelvű tananyag megjelentetése. Egyed Péter szerint a kötet szerzője maximális kulturális hasznosságra törekedett művében. Kreatív módon érvel, és célratörő módon érteti meg magát. A kötet témakörei: az emlékezet jelenségének és az emlékezeti tevékenység működésének változó értelmezései, a természetes és a mesterséges emlékezet egymást kompenzáló kutatásai egy lehetséges memóriatörténet folyamán, a kollektív emlékezet felépítése, sajátosságai és intézményes formái, az emlékezet és a (művészi) képzelet. A szerző a tematikát a vizuális emlékezet szemszögéből vizsgálja, és az alkotó gondolkodás szempontjaival közelíti meg. A vizuális és az emlékezet adatai végül találkoznak, egybeépülnek. Antik Sándor képzőművészként és pedagógusként vágott bele a könyvírásba. Egyrészt rájött arra, hogy szakítania kell a régi nézettel, miszerint a művész foglalkozzék csak keze munkájával, és hagyja másoknak az elméletet. Ugyanakkor szerette volna saját művészi memoárját megalkotni, de erről lebeszélték, és megmaradt a művészi memóriánál. Szerinte a fiatalok a kötetből leginkább a számítógép-technikával összefüggő részleteket fogják élvezni. Megjelent a Szabadság napilapban 2009. március 4-én