Szabó T. Attila, az erdélyi névtani iskola megteremtője

Időpont
Helyszín(ek)
EME-székház
Szervező(k)
EME-kutatóintézet, nyelvészeti munkacsoport
Programfelelős
Tamásné Szabó Csilla

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége és kutatóintézetének nyelvészeti munkacsoportja tisztelettel meghívja arra a megemlékezésre és könyvbemutatóra,
amelyet Szabó T. Attila halálának 25. évfordulóján, 2012. március 3-án tartunk az EME Napoca/Jókai utca 2–4. szám alatti székházának előadótermében .


Szabó T. Attila, az erdélyi névtani iskola megteremtője
emlékkonferencia

A konferencia programja:

10.00 Sipos Gábor, az EME elnökének köszöntője
10.10 Benő Attila, a Szabó T. Attila Nyelvi Intézet ügyvezető igazgatójának köszöntője
10.25 B. Gergely Piroska: Szabó T. Attila kiadatlan történeti személynév-hagyatéka
10.45 András Zselyke: Szabó T. Attila helynévkutatásainak jelentősége
11.05 Szabó T. Attila: "Kalotaszeg helynevei"-től az etnogeobotanika megjelenéséig
11.25 Vita, hozzászólások
Kávészünet
12.00 Tamásné Szabó Csilla: Szabó T. Attila erdélyi történeti helynévgyűjtése című könyvsorozat bemutatása
12.20 Bárth M. János: Szabó T. Attila helynévgyűjtésének közzététele
12.40 Vargha Fruzsina Sára – Vékás Domokos: Lokalizálható nyelvtörténeti adatok informatizálása és térképezése
13.00 Janitsek Jenő: Az erdélyi névtudomány megalapítója, Szabó T. Attila – visszaemlékezések
13.20 Vita, hozzászólások

14.00 Koszorúzás a Házsongárdi temetőben Szabó T. Attila sírjánál. Beszédet mond Sipos Gábor


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Eseménybeszámoló
Ma is érezteti hatását Szabó T. Attila életműve Az erdélyi névtani iskola megteremtőjére, az 1987. március 3-án elhunyt Szabó T. Attilára emlékeztek szombaton az Erdélyi Múzeum-Egyesület kutatóintézete nyelvészeti munkacsoportjának szervezésében, a civil szervezet előadótermében megrendezett, könyvbemutatóval társított tudományos konferencián, amelyen hazai és magyarországi előadók dolgozatai, a professzorral egykor fenntartott személyes kapcsolataikból eredő felidézések hangzottak el. Szabó T. Attila lelkészi képesítése után vált magyar-angol szakos tanárrá, majd nyelvtörténészként írta be magát a történelembe. Kolozsvári egyetemi tanárként és kutatóként hatalmas és értékes kiadatlan életművet hagyott hátra az utókornak, melynek feladata maradt a kiadatlan munkák megjelentetése. Munkásságában a helynévgyűjtés és -feldolgozás mellett szívügye volt az erdélyi magyar nyelvjárások kutatása, és következetesen külön figyelmet szentelt Kalotaszegnek. Köszöntő beszédet mondott Sipos Gábor EME-elnök és Benő Attila, a Szabó T. Attila Nyelvi Intézet ügyvezető igazgatója. A nyelvprofesszor fia, Szabó T. E. Attila édesapja hagyatékából az EME első időszakából származó öt pecsétet nyújtott át. Sipos Gábor felolvasta Filep Antal üdvözletét. Az első előadás a B. Gergely Piroskáé volt, aki Szabó T. Attila kiadatlan történeti személynév-hagyatékáról értekezett. A kalotaszegi vezetéknevek, keresztnevek, ragadványnevek, becenevek, nemzedékviszonyító névformák tudományos feldolgozása négy évszázadot ölel fel, kéziratként maradt ránk. András Zselyke a professzor helynévkutatásainak jelentőségét vette górcső alá. Nagy jelentőséget tulajdonított az interdiszciplináris kutatásnak, tanulmányaiban és tudománynépszerűsítő írásaiban az erdélyi magyar–szász–román kölcsönhatásokra is felhívta a figyelmet. A biológus Szabó T. E. Attila édesapja életművéből az etnobotanika megjelentetését emelte ki, amely a következő fogalmakkal gazdagította a tudományos kutatást: történeti természetismeret, növényföldrajz, geobotanika. Tamásné Szabó Csilla bemutatta a Szabó T. Attila erdélyi történeti helynévgyűjtése című könyvsorozatot. Bárth M. János (ELTE) ennek a sorozatnak a közzétételéről árult el kulisszatitkokat, ideértve azt is, hogy igyekeznek elektronikus változatban is elérhetővé tenni ezeket a kiadványokat. Vargha Fruzsina Sára a lokalizálható nyelvtörténeti adatok informatizálásába és térképezésébe vezette be hallgatóságát, Janitsek Jenő pedig az erdélyi névtudomány megalapítójára emlékezett vissza. Kora délután a tanácskozás részvevői megkoszorúzták Szabó T. Attila házsongárdi sírját. Megjelent a Szabadság napilapban .