EME Könyvkiadó
2021 augusztus 04, szerda
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO EN Főoldal Az EME Kiadványai Folyóiratok Könyvek A Kiadóról 2015-2020-as kiadványok Rendelési útmutató Romániai forgalmazók Magyarországi forgalmazás Események A kiadó munkatársai Elektronikus kiadványok ElérhetőségGYORSKERESŐ
Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Könyvek  »  Székely Oklevéltár
Székely Oklevéltár

Az 1970-es évek elején kezdeményezett Székely Oklevéltár új sorozata már indulásakor a székelység történetére vonatkozó kiadatlan források közlését célozta meg. A Demény Lajos és Pataki József gondozásában összeállított új kiadvány csak részben volt az első címlapon feltüntetettek érdeme. Születésénél bábáskodtak az erdélyi magyar nyelvészeti és történetírás kiválóságai, Szabó T. Attila, Jakó Zsigmond, Benkő Samu, Imreh István és Kiss András.
Az új sorozatból 1994-ig megjelent három kötet a 16. századi udvarhelyszéki törvénykezési jegyzőkönyveket közölte. Ezek mindennél hitelesebben szembesítenek a korabeli székelység köztudatával, mindennapi életével, a szokásokkal és hiedelmekkel, a sokszínű társadalom szerkezeti változásaival, a gazdálkodás számos érdekfeszítő részletével és a katonáskodó székelység sajátosságaival.
A Székely Oklevéltár új sorozatának négy vaskos (IV-VII.) kötete az EME legrangosabb kiadványa a történelmi források körében. A székely általános és katonai összeírások a 16-17. századi egész európai történelem párját ritkító forrásai közé tartoznak, amennyiben a népszámlálásokat megelőző korszakból településenként és azokon belül a társadalmi rétegek rendjében vették számba az egész Székelyföld családfőit vagy éppen teljes férfilakosságát.


 7. Új sorozat
Bevezetéssel és jegyzetekkel közéteszi Demény Lajos: Székely Oklevéltár
 6. Új sorozat
Bevezetéssel és jegyzetekkel közéteszi Demény Lajos: Székely Oklevéltár
 5. Új sorozat
Bevezetéssel és jegyzetekkel közzéteszi Demény Lajos: Székely Oklevéltár
 4. Új sorozat
Bevezetéssel és jegyzetekkel közzéteszi Demény Lajos: Székely Oklevéltár
« Első oldal  1  Utolsó oldal »
email