EME Könyvkiadó
2021 november 27, szombat
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO EN Főoldal Az EME Kiadványai Folyóiratok Könyvek A Kiadóról 2015-2020-as kiadványok Rendelési útmutató Romániai forgalmazók Magyarországi forgalmazás Események A kiadó munkatársai Elektronikus kiadványok ElérhetőségGYORSKERESŐ
Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Időszakos folyóiratok  »  Erdélyi Múzeum
Erdélyi Múzeum

Erdélyi Múzeum – eredetileg az EME elnökségének és az első szakosztálynak a közlönye. Döbrentei Gábor első erdélyi magyar művelődési folyóiratának, az Erdélyi Múzeumnak (1818) tartalmára emlékeztetően 1874-ben indult Finály Henrik nyelvész és történész szerkesztésében, tág teret nyitva „a hitágazati hittan és a napi politika kivételével” minden tudományágnak. A lap ekkor tudományos fórumot teremtett a két évvel azelőtt alapított kolozsvári tudományegyetem professzorai eredményeinek közzétételére. Az első folyam utolsó füzete 1917-ben jelent meg, az új folyam 1930-ban havi füzetekben György Lajos EME-főtitkár szerkesztésében indult, 1941-től negyedévi füzetekben Szabó T. Attila szerkesztésében folytatódott. A lap akkori folyama 1947-ben szűnt meg LII. Kötetével. Ezt a folyamot mindmáig közérdekű forráskinccsé avatja a pozitivista jellegű adatgyűjtés, a hiteles feldolgozás és a tájékoztató közlés. Nyelvészek, irodalomtörténészek, régészek, történészek, jogtudósok, néprajzkutatók egyre növekvő tábora járult hozzá a tudományosság és a nemzettudat fejlesztéséhez.
A folyóirat jelentősebb tanulmányai önálló kiadásként az Erdélyi Tudományos Füzetek sorozatában is megjelentek.
Az Erdélyi Múzeum legújabb folyama az EME újraindulásával egyidejűleg, 1990-től jelenik meg. Felelős szerkesztő a 90-es évek elején Benkő Samu, Csetri Elek és Antal Árpád voltak. Jelenlegi felelős szerkesztő 1999 óta Kovács Kiss Gyöngy. A lap 2011-ig (főként anyagi meggondolásból) évente két alkalommal, összevont két-két számmal – 1-2, illetve 3-4 – jelent meg, 2012-től pedig évi négy, tudományterületenkénti tematikus lapszámmal jelentkezik. Szemléletében követi az előző folyam koncepcióját, az erdélyi magyar tudományosság fóruma és tágabb kitekintésben egyfajta híd az erdélyi és az egyetemes magyar tudománypublikálás között. Az európai és erdélyi hagyomány ötvözete áll a szerkesztési koncepció tengelyében: az önismeret, az etnikumközi párbeszéd, a térség kultúrái közti kapcsolatok rendszeres építése. A szerkesztői szándék szerint a folyóirat a szellemi tájékozódást és az európaiságot kívánja szolgálni, sajátosan kisebbségi szemleként, nemzetiségi intézményként. Főként történeti, irodalmi, bölcsészeti, nyelvészeti, néprajzi, filozófiai, jog-, közgazdaság- és társadalomtudományi tanulmányokat jelentet meg. Szerzői között 1990 óta is jelen vannak az erdélyi és a kárpát-medencei magyar tudományosság jeles képviselői. Ugyanakkor tág teret kínál a kolozsvári és erdélyi egyetemek magyar diákjainak, magiszteri hallgatóknak, doktorandusoknak. A szerkesztőség tagjainak zöme az egyetemen is tanít.
Lapstruktúra: főlaptest, rovatok: Műhely, Szemle, In memoriam és az Egyesületi Közlemények.
Az Erdélyi Múzeum főlaptesti anyagait angol nyelvű rezümé kíséri, tartalomjegyzéke háromnyelvű.

A folyóirat 2010 óta B kategóriájú akkreditációs minősítéssel rendelkezik filológia, filozófia, történelem és kulturális tudományok területén (http://www.cncs-nrc.ro/evaluarea-publicatiilor-stiintifice/rezultate-evaluare-revisteedituricolectii/clasificare-reviste/clasificare-reviste/).
Ezen kívül jelentős nemzetközi tudományos adatbázisok (CEEOL) is szemlézik.

Az EM 300 nyomtatott példányban jelenik meg, de elektronikus változatát a folyóirat honlapján is rendszeresen megjelenítjük.
A folyóirat számait eljuttatjuk partnerintézményeinkhez, mintegy 80 hazai és külföldi intézménnyel, könyvtárral tartunk fenn állandó cserekapcsolatot. Így az Erdélyi Múzeum a hazai egyetemi könyvtárakban (Kolozsvár, Temesvár, Jászvásár, Marosvásárhely, Csíkszereda), múzeumokban, közművelődési intézményekben és a budapesti, debreceni, szegedi, müncheni, gundelsheimi stb. partnerintézményeinknél egyaránt megtalálható.


Elofizetési lehetoség az Erdélyi Múzeum folyóiratra


Tovább az Erdélyi Múzeum folyóirat honlapjára


 83.
Erdélyi Múzeum 2021/2
 83.
Erdélyi Múzeum 2021/3
 83.
Erdélyi Múzeum 2021/1
 82.
Erdélyi Múzeum 2020/1
 82.
Erdélyi Múzeum 2020/2
 82.
Erdélyi Múzeum 2020/3
 82.
Erdélyi Múzeum 2020/4
 81.
Erdélyi Múzeum 2019/2
 81.
Erdélyi Múzeum 2019/3
 81.
Erdélyi Múzeum 2019/4
 81
Erdélyi Múzeum 2019/1
 80.
Erdélyi Múzeum 2018/1
 80.
Erdélyi Múzeum 2018/2
 80.
Erdélyi Múzeum 2018/3
 80.
Erdélyi Múzeum 2018/4
« Első oldal  1   2   3   4   5   6  Utolsó oldal »
email