EME Könyvkiadó
2021 július 24, szombat
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO EN Főoldal Az EME Kiadványai A Kiadóról 2015-2020-as kiadványok Rendelési útmutató Romániai forgalmazók Magyarországi forgalmazás Események A kiadó munkatársai Elektronikus kiadványok ElérhetőségGYORSKERESŐ
Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Könyvek »  Tudomány-és Technikatörténeti Füzetek  »  Erdély napórái

Cím: Erdély napórái 14

Szerző(k):
Miholcsa Gyula

Műfaj:
technikatörténet

Ismertető:
Az idő múlása meghatározó élmény az emberek számára. Mégis az idő a legmegfoghatatlanabb, legelvontabb fogalom az összes alapmennyiség közül. Érzékelésére nincs külön szervünk, múlására csupán közvetett hatások utalnak.
A legrégebbi eszköz, amivel az idő múlását láthatóvá és mérhetővé tudjuk tenni, a napóra. Már Egyiptomban használtak napórákat (Kr. e. 3500), az obeliszkek árnyékának a mozgásával mérték az időt. Miután feltalálták a mechanikus órákat, akkor is a napórákat használták a mechanikus órák pontosságának beállítására. Sőt, az atomórákat is időnként a Nap mozgásához igazítják, hiszen a Nap szabja meg az életünk ritmusát. A napóra pedig a leghűbben követi az életünket szabályozó Nap mozgását.
A múlt évtizedekben elfelejtett napórakultúra kezd lassan felelevenedni, új napórák készülnek, és ma már szinte minden nagyobb erdélyi városban találunk 2000 után készült napórákat.
Hol vannak Erdélyben napórák, mikor készítették őket, milyenek, mennyire pontosak? Ezekre a kérdésekre keres választ a könyv, bemutatva az Erdélyben (tágabb értelmezésben: Máramaros, Partium és Bánság területén is) 138 helyszínen található 163 napórát. Ezek mellett még beszámolunk 30 olyan napóráról, amelyek már nincsenek meg, de tudomásunk van róla, hogy valamikor léteztek.
 

DOI: 10.36241/ttf-14

Tartalom
Abstract
Rezumat

További információk:
Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár
Megjelenés ideje: 2020
Terjedelme: 419 oldal
ISBN/ISSN: 978-606-739-164-0 / 2068 – 3103
Formátum: 230x160 mm
Boritó/Kivitelezés:   Könczey Elemér
Ár: 45.0
Kosárba tesz
« Vissza a kiadványok listához
email