EME Könyvkiadó
2021 május 12, szerda
ERDÉLYI MÚZEUM EGYESÜLET - KIADÓ
HU RO EN Főoldal Az EME Kiadványai A Kiadóról 2015-2020-as kiadványok Rendelési útmutató Romániai forgalmazók Magyarországi forgalmazás Események A kiadó munkatársai Elektronikus kiadványok ElérhetőségGYORSKERESŐ
Főoldal »  Az EME Kiadványai »  Könyvek »  Műszaki Tudományos Füzetek  »  Mechanizmusok optimális kiegyensúlyozásának elmélete

Cím: Mechanizmusok optimális kiegyensúlyozásának elmélete 14

Szerző(k):
Papp István

Műfaj:
műszaki tudományok

Ismertető:

Jelen mű a mechanizmusok, gépszerkezettan, illetve robotok tudományának mélységeibe kalauzolja az olvasót. Bár a könyvet elsősorban a doktoranduszhallgatók és kutatók figyelmébe ajánljuk, a magiszteri képzésben részt vevő diákok és a gyakorló mérnökök is bizalommal forgathatják.
A könyv öt fejezete a térmechanizmusok problémakörét tárgyalja, a szükséges matematikai alapoktól a dinamikus kiegyensúlyozásig, alaposan, világosan tárgyalva és kimerítve minden szükséges problémakört.
Az első fejezet a későbbiekben felhasznált matematikai alapokat tekinti át. Az általános koordináta-transzformációt nem a hagyományos Euler-szögeken alapuló forgatással, hanem a koordináta-tengelyek körüli sorozatos elforgatással tárgyalja.
A második fejezet a térmechanizmusok elemeit összekötő alacsony osztályú csuklók által létrehozott kényszerek matematikai modelljét ismerteti részletesen. A vizsgálat mindegyik csuklótípusra kiterjed, ennek célja pedig a mechanizmust alkotó elemek egymáshoz viszonyított, illetve a bázishoz viszonyított elmozdulásának kiszámítása. A módszer a zárt vektor-sokszögre épül, melynek eredményeképpen felállíthatók a kényszeregyenletek, amelyek megoldásait a keresett elmozdulások jelentik.
A harmadik és negyedik fejezet felépítésében, stílusában és szakmai üzenetében a második fejezetet követi. Ezekben a fejezetekben a mechanizmus eleme választott pontjának sebességét, illetve gyorsulását számító egyenletrendszereket írja fel a szerző, töretlen tudományos pontossággal.
Az ötödik fejezet az előző négy fejezetben ismertetett összefüggésekből építi fel a dinamikai kiegyensúlyozás problémakörét, valamint ennek megoldását. A szerkezetet terhelő tehetetlenségi erők és nyomatékok vektorkettősének részletes számítását a kiegyensúlyozást biztosító tömegek elhelyezésének és méretének kiszámítása követi. Az elméletileg tökéletes, de a gyakorlatban nagyrészt megvalósíthatatlan három tengelyes kiegyensúlyozás részletes matematikai leírása után a kéttengelyes, illetve az egytengelyes kiegyensúlyozás matematikai modelljeit teljességében elemzi és tárja fel a – az általános modell sajátos eseteként.

Tartalom
Rezumat
Abstract


DOI: 10.36242/mtf-14További információk:
Kiadó: Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár
Megjelenés ideje: 2020
Terjedelme: 176 oldal
ISBN/ISSN: 978-606-739-155-8 / 2068 – 3081
Formátum: 165x235 mm
Boritó/Kivitelezés:   Könczey Elemér
Ár: 25.0
Kosárba tesz
« Vissza a kiadványok listához
email