X. Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferencia - beszámoló

(A konferencia részletes, képes beszámolója itt olvasható)

Tizedik alkalommal szervezte meg az Erdélyi Múzeum-Egyesület Jog-, Közgazdaság-, és Társadalomtudományi Szakosztálya és a Babes–Bolyai Tudományegyetem Földrajz Intézete az Erdélyi magyar vendéglátás és turizmus konferenciát 2023 június 8-án. A fórumon ezúttal is érdekes, színvonalas előadások hangzottak el a hazai és magyarországi vendéglátás és turizmus lehetőségeiről, új kihívásairól. Az előadásokat hangulatos szakmai beszélgetés, eszmecsere követte.

A tíz éve rendszeresen megszervezett fórum minden évben lehetőséget kínál a vendéglátási és turisztikai kutatóműhelyeknek, hogy munkájuk eredményeit bemutassák.

Az idei konferencián a Kárpát-medencében lévő kulturális turizmusra és ennek lehetőségeire helyezték a hangsúlyt, hogy az ezeken a területeken tevékenykedő szakemberek mennyiben járulhatnak hozzá a kulturális értékek fenntartásához és gazdasági hasznosításukhoz.

A konferencia tizedik, jubileumi alkalmán köszöntőbeszédet mondott Bitay Enikő, az EME elnöke, Marinka Viktor konzul (Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa) és Antal Géza, a Kolozs Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

Talpas János, a konferencia főszervezője köszöntötte a résztvevőket és hivatalosan is megnyitotta a konferencia munkálatait.

Előadások hangzottak el a falusi turizmus lehetőségeiről, az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásokról a szállodaiparban, a felső-Tisza aktív turizmusának újragondolásáról, a Kárpátalján lehetséges turisztikai fejlesztésekről. De kutatási eredményeket mutattak be a borfogyasztási szokásokról, a szarvasgombáról mint turisztikai szegmensről, az iskola, élménypedagógia és aktívturizmus lehetőségeiről, vallásturizmusról, a fiktív turisztikai helyek turisztikai potenciáljáról, Kide turizmusának fejlesztéséről.

Az Erdélyi Hangya Egyesület Bocskai-díjjal tüntette ki Talpas Jánost és Tokaji Ferencet.

Ezután tartalmas kerekasztal, kötetlen szakmai beszélgetés következett.

A közös ebéd után a Babes–Bolyai Tudományegyetemre látogatott a csoport.

A konferencia szakmai kirándulással zárult a Kolozs megyei Magyarvistára. A kirándulás vezetője és szakmai irányítója ezúttal is Talpas János, a konferencia állandó szervezője és programfelelőse volt.

A bemutatott előadások írott változata kötetben fog megjelenni.

Köszönjük a Magyar Tudományos Akadémiának, a Communitas Alapítványnak és a Bethlen Gábor Alapnak a konferencia megrendezéséhez nyújtott támogatását.

 

A konferenciáról beszámolt a Kolozsvári Rádió, az Erdélyi Magyar Televízió és a Szabadság napilap is.