Gr. Mikó Imre-emlékplakettet kapott Sculean Antal az Európai Parodontológia Társaság elnöke, a berni egyetem fogágybetegségek tanszékének vezetője

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Sculean Antal részére Gr. Mikó Imre-emléklapot

adományozott az erdélyi magyar fogorvosok szakmai fejlődéséhez nyújtott támogatása elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2020. január 31-én, Szatmárnémetin nyújtotta át Bitay Enikő az EME főtitkára a Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztály keretében működő "Dr. Pongrácz Antal" fogorvos szakcsoport által szervezett Fogorvosi továbbképző keretében.

Gratulálunk!

Mélatás:

Prof.Dr.Med.Dent. Sculean Antal az Európai Parodontológia Társaság elnöke, a berni egyetem fogágybetegségek tanszékének vezetője. 

Marosvásárhelyen született, felmenői közt a Hints orvoscsalád, és a Bolyai család leszármazottjaként. Édesapja a MOGyE Fogpótlástani Tanszékének vezetője volt.

17 éves koráig élt Marosvásárhelyen, majd Németországban érettségizett. A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett fogorvos-diplomát, majd Münsterben elnyerte a Dr. Med. Dent. cίmet. Dániában a Royal Dental College -ban a leginnovatívabb parodontológus professzoroktól tanulta el a modern sebészeti technikákat.

A fogorvosi szakma a köztudatban inkább technikai szakmaként van elterjedve, sőt, szépészeti iparágként. Sculean professzor úr előadásai mindig arra alapulnak, hogy a fogorvosok elsősorban orvosok, így tehát a gyógyítás a fő cél, és a majd gyógyult alapra építkezünk technikailag. Medikális oldalát hirdeti a fogorvosszakmának, a jó diagnózis felállítására figyelmeztet elsősorban, a szervezet góctalanításának megoldására konzervatív, és sebészi eljárásokkal, pl. a módosított tunel-technikával a gyulladást kezelnünk kell. 

Rendkίvül megtisztelő számunkra, hogy előadást tart EME-tagjainknak magyarul. 

Amikor felteszik neki a kérdést, hogy hol van az otthona, akkor a válasz, hogy erdélyinek, marosvásárhelyinek érzi magát.

Sculean professzort a budapesti Semmelweis Egyetem, és a temesvári Victor Babes Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem is díszdoktorává avatta. Örömünkre szolgál, hogy ennek a nagytudású orvosnak, és rendkívüli embernek az EME nevében is egy méltó elismerő dίjat átnyújthatunk, a Gr. Mikó Imre emlékplakettet, köszönettel amiért tudását az erdélyi magyar fogorvosoknak önzetlenül átadja.

Biztos vagyok abban, hogy eddig megszerzett elismerései között a szülőföldjéről érkezőt kiemelt büszkeséggel fogadja majd.

Dr.Leiher Leonóra, EME Fogorvosi Szakcsoport vezető

Dátum: 2020. január 31. Szatmárnémeti