Egy új tanulmány jelent meg Nature Scientific Reports február 13-i számában Vremir Mátyásnak, az EME kutatójának közreműködésével.

A Nature Scientific Reports február 13-i számában megjelent tanulmányban leírt, Erdélyben, Szászsebes (Sebeş) közelében talált, EME V.314 jelzetű lelet a legkorábbi ismert eset a fészek-megosztásra.

A cikk szerzői: Mariela Soledad Fernández, Xia Wang, Vremir Mátyás, Chris Laurent, Darren Naish, Gary Kaiser & Gareth Dyke.

Néhány évvel ezelőtt, egy 80 x 50 x 20 centis finomszemcsés kőzetlencsében talált rá Vremir Mátyás, az EME kutatója, a tojáshéj-darabok ezreit, 13 szinte teljesen ép tojást és frissen kikelt, ill. felnőtt madarak (Enantiornithes) csontjait tartalmazó maradványokra. A maradványok elhelyezkedése és a rétegtani környezet arra utal, hogy egyszerre, feltehetően ugyanazon áradás során betemetődve kövültek meg. Az eredeti tojás- és csontfelhalmozódás valószínűleg nagyobb lehetett, de a Sebes folyó eróziója részben elmosta a ritka leletet, úgyhogy csak részlegesen maradt meg. Az elmúlt tíz évben nem került elő hasonló összlet, így hát egy különleges felfedezéssel állunk szemben.

A felfedezés számos új információt nyújt a primitív mezozoikus madarakról (Enantiornithes); ez a primitív madárcsoport a dinoszauruszokkal egyidőben halt ki, kb. 65 millió évvel ezelőtt. A tanulmány a felépítésükre, életműködésükre vonatkozó, a mai vízimadarakéhoz hasonló fészkelési szokásaikkal (talajszinti, telepes), és az őskörnyezettel kapcsolatos aspektusokat tár fel. Megállapítható, hogy a kikelt fiókák valószínűleg koraérettek voltak, erre utal a tojások nagy mérete a szülőállatok testméretéhez viszonyítva.

A tojáshéj darabkákat mikroszkópos és elektronmikroszkópos vizsgálatoknak vetették alá; négy eltérő típust tudtak elkülöníteni: Enantiornithes tojások (a vizsgált maradványok 70%-a), más madárszerű állat tojásmaradványai, krokodilszerű őshüllő és gekkószerű őshüllő tojásai.

Nagyon valószínű, hogy az erdélyi leletegyüttes a világ legrégebbi, többféle állat együttes fészkelését jelző bizonyíték, így tehát a felfedezés egyedülállónak számít Európában, és nagyon ritka világviszonylatban is. Hasonló összletet mindössze Argentínából, ill. az Egyesült Államok területéről írtak le, azonban azok egyéb vonatkozásokban eltérnek ettől.

A további feldolgozás még folyamatban van: az oológiai vizsgálatot követően a kutatás a madárcsontok aprólékos anatómiai és oszteológiai leírását célozza, ugyanis a primitív enantiornithák nagyon gyengén vannak képviselve Európa felső-Kréta korú fosszilis archívumában.

A Nature Scientific Reports február 13-i számában megjelent tanulmány...

Sajtóvisszhang:

https://www.facebook.com/egenfoldonfoldalatt/posts/752105038506719?__tn__=K-R

 

https://444.hu/2019/02/28/erdelyi-tojaskovuletek-szerint-a-kis-madarak-es-a-nagy-krokodilok-valaha-megosztottak-egymassal-a-feszkuket?fbclid=IwAR3lmGzFrci81ouLEYw793ZoweZImu0sV_28VZssTU0s2b3Y75RF2iIFmNs