6. kukoricanap a Sapientia Egyetemen

Időpont
Helyszín(ek)
Marosvásárhely, Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi Kar, Kertészmérnöki Tanszék, Kísérleti és Tangazdaság (Koronka, 1/C)
Szervező(k)
Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszéke az EME Agrártudományi Szakosztálya
Programfelelős
Nyárádi I. István

A Kertészmérnöki Tanszék Kísérleti és Tangazdasága keretén belül az hatodik éve folyik a kukoricahibridek vizsgálata. Az idén hat nemesítő cég részéről összesen 30 kukoricahibridet tartalmaz a kísérleti és bemutató parcella.
A kukoricahibridek vizsgálata szerves részét képezi a Kertészmérnöki Tanszék kutatási tevékenységének, gyakorlati helyszínt biztosít a szakoktatás számára és ugyanakkor több kertészmérnök hallgató szakdolgozatához szükséges adatgyűjtést is lehetővé teszi. Végső célja az összehasonlító vizsgálatnak, hogy a termesztők számára megbízható adatokat szolgáljon, annak érdekében, hogy a termőhelyi adottságokhoz és termesztéstechnológiához legjobban megfelelő kukoricahibridet válasszák és ez által gazdasági tevékenységük hatékony és fenntartható legyen.
A Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszéke az EME Agrártudományi Szakosztálya, illetve a támogató cégek (Alcedo, Caussade Semences, DuPont Pioneer, KWS, Maisadur Semences és Marton Genetics) közreműködésével 2017. szeptember 28-án (csütörtökön) sor került a kukoricahibridek bemutatására egy szakmai rendezvény keretén belül.
A 11 órától kezdődő szakmai bemutató során az általános termőhelyi és technológiai adatok felvázolását követően a nemesítő cégek képviselői a kukoricahibridek fontosabb értékmérő tulajdonságait fogják ismertetni a résztvevőkkel.
A terepen történő szakmai rendezvény a Sandoria szálló éttermében zárult, ahol kötetlen beszélgetések formájában a jelenlevők megoszthatják egymással egyéni tapasztalataikat illetve megbeszélhetik a kukoricahibrid választás sarkalatos pontjait.