Réger Mihályt az Óbudai Egyetem rektorát Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

Réger Mihály

 részére Gr. Mikó Imre-emléklapot

adományozott az erdélyi magyar műszaki tudományosság szíves és kitartó támogatásának elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2019. március 28-án, Kolozsváron nyújtotta át Kerekes László, az EME alelnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára a XXIV. Fiatal Műszakiak Nemzetközi Tudományos Ülésszakán.


Laudáció Réger Mihály professzorról

Réger Mihály 1992-ben kezdte szakmai pályáját a Bánki Donát Műszaki Főiskolán. Itt adjunktusként, docensként, majd főiskolai tanárként az anyagtudomány és anyagtechnológia tantárgyak oktatása, a tananyag fejlesztése tartozott feladatkörei közé, de emellett részt vett anyagvizsgáló, valamint elektronmikroszkópos laboratóriumok kialakításában és fejlesztésében, továbbá angol és német nyelvű műszaki képzések előkészítésében és megvalósításában. Tudományos fokozatot 1997-ben szerzett, 2012-től az MTA doktora, 2016-tól az Óbudai Egyetem rektora. Kutatási területe a kristályosodási és hőkezelési folyamatok mélyebb megismerése, illetve ennek gyakorlati (ipari) megvalósítása.
Oktatói, kutatói munkája mellett vezetői feladatokat is vállalt: a Bánki Kar Anyag- és Gyártástudományi Intézet intézetigazgató-helyettese, majd intézetigazgatója, a Kar kutatási főigazgató helyettese, majd dékánhelyettese volt. 2011 óta az Egyetem tudományos rektorhelyettese. Részt vett és vesz ma is a tudományos élet szervezésében, tehetséggondozási és a szakkollégiumi rendszerek kialakításában, intézményfejlesztési tervek elkészítésében működött közre, tudományos diákköri konferenciákat szervezett.
Réger Mihály jelenleg a Fiatal műszakiak tudományos ülésszak programbizottság tagja, ezelőtt huszonhárom évvel mint doktorandusz vett részt előszőr, majd oktatóként diákjait szorgalmazta a tudományos tevékenységek, s a Kárpát-medencei fórum irányába. Felelős vezetőként az utóbbi években szervezett csapattal vesznek részt az Óbudai Egyetemről a tudományos ülésszakon, mind egyetemi hallgatókkal, mind doktoranduszokkal, s neves oktatók-kutatók is, akik előadásaikon felül a bíráló bizottsági, lektori, a a szekció elnöki munkával a rendezvény szakmaiságát segítik. 2017-től a konferenciakötet, a Műszaki tudományos közlemények sorozatkötet társkiadója az Óbudai Egyetem, ezzel is érzékelhető a határon átnyúló, többéves szakmai együttműködés, mely a közös kutatásokban és közlésekben eddig is megmutatkoztak, s Réger Mihály ennek egyik mozgatórugója.
A műszaki tudományok területén kifejtett munkássága, a fiatal szakemberek pályájának segítése, kutatói és oktatói munkája elismerése jutalmául fogadja tisztelettel az Erdélyi Múzeum-Egyesület gr. Mikó Imre-emléklapját.

Munkájához további sikereket kívánunk!