M. Csizmadia Béla emeritus professzort Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület

M. Csizmadia Béla

 részére Gr. Mikó Imre-emléklapot

adományozott az erdélyi magyar műszaki tudományosság szíves és kitartó támogatásának elismeréséül.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2019. március 28-án, Kolozsváron nyújtotta át Kerekes László, az EME alelnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára a XXIV. Fiatal Műszakiak Nemzetközi Tudományos Ülésszakán.

M. Csizmadia Béla gépészmérnöki diplomáját 1965-ben szerezte a Nehézipari Műszaki Egyetemen. Fejlesztő mérnöki tevékenységét a Ganz Villamossági Gyárban kezdte, majd a Nehézipari Műszaki Egyetem Dunaújvárosi Főiskola Karán tanszékvezető helyettes lett; itt kohászati, vegyipari és gépészeti kutatásokat végzett. Gödöllőn a Mechanika és Műszaki Ábrázolás Tanszék vezetőjévé, illetve a bányászati és gépipari fejlesztések irányítójává vált, később a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának lett oktatója. Tanári és kutatói munkásságát, annak eredményességét nem csupán publikációs jegyzéke, szakmai tanácskozásokon való aktív részvétele mutatja, hanem az egyetemi hallgatók véleménye is, akik a professzor irányításával szereztek doktori fokozatot, s akik nem csupán szakmailag, hanem emberileg is egy kiváló karaktert láttak, s látnak ma is benne. A következőképpen jellemzik őt: „tanárnak született", „zseniális és alázatos szakmájában", „bármivel hozzáfordulsz, segít, hallgatóbarát", „igazi angolos úriember", „igazi mechanika professzor, hatalmas tudása van", „igazi példakép" és a sor természetesen még folytatható lenne. Ez csupán néhány példa abból a megjegyzéshalmazból, amellyel az egyetemi hallgatók illették őt.

A konferenciához kapcsolódóan meg kell jegyeznünk, hogy M. Csizmadia Béla a Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakának hosszú idő óta támogatója, együttműködő partnere, a Tudományos Bizottság tagja.

Szakmai és emberi helytállása, példaértékű magatartása, inspiratív előadásai és írásai, a műszaki tudományosság előmeneteléhez hozzájáruló munkája elismeréseképpen szeretettel és tisztelettel adományozzuk oda számára a gr. Mikó Imre-emléklapot. Gratulálunk!