EME Kiadó Hírlevél 2019.05.15

EME Kiadó Hírlevél 2019.05.15

 
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadójának legfrissebb kötetei

 

  Cím: Gyógyszerészképzés a Ferenc József Tudományegyetemen 1872-1919 között
Szerző(k): Péter H. Mária
Ismertető: „A kolozsvári gyógyszerészképzés mintegy fél évszázados történetét – az 1872–1919 közötti időszak – dolgozta fel legújabb művében Péter H. Mária rendkívüli részletességgel és alapossággal. Megismertet a gyógyszerészek képzését szabályozó rendeletekkel mind az egyetemi képzést megelőző, mind az azt követő időszak vonatkozásában. A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem gyógyszerészképzésének menetét (tekintettel a kezdeti időszak „karközi" jellegére), a képzésben részt vevő intézeteket és az oktatókat, a szigorlatok és egyéb vizsgakötelezettségek formai és tartalmi elemeit egyaránt teljes részletességgel feltárja a szerző. Külön fejezetet szentel a vizsgáztatóbizottságok feladatának, személyi összetételének, a sikeres záróvizsgát tett gyógyszerészek hivatalos minősítésének, eskütételük részletes ismertetésének."
  Tartalom


Cím: Gróf Székely László önéletírása
Szerző(k): Székely László, Fehér Andrea (kiad.)
Műfaj: történelem, családtörténet
Ismertető:
Székely László (1716-1772) önéletírása, melyet e kötet tesz közkinccsé, az erdélyi családok hétköznapjaival ismerteti meg az olvasót. Ezekben a történetekben édesekről, mostohákról, az árvaság érzelmi, de főleg anyagi veszteségeiről, a testvéri szeretetről vagy ennek hiányáról, esetenként pedig a vérségi kötődéseket felülíró, érzelmi alapon szerveződő barátságokról is olvashat az érdeklődő.

  
Cím: Erdélyi Múzeum 2019/1             81
Alcím: Az EME Elnökségének, Bölcsészet-, Nyelv-, Történettudományi, valamint Jog-, Közgazdaság- és Társadalomtudományi Szakosztályainak közlönye
Szerkesztő(k): Kovács Kiss Gyöngy (felelős szerk.), Kovács András (szerk.)
Műfaj: történelem
Ismertető:
Tartalomjegyzék
Content
Cuprins
Abstracts
Abstracte
 



 

 
Cím: Múzeumi Füzetek - Acta Scientiarium Transylvanica    26/3/2018
Alcím: Chimica
Szerkesztő(k):
Fodorpataki László (főszerk.), Kékedy-Nagy László (szerk.)
Műfaj: kémia
 Ismertető: Tartalom


A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az EME székházában, az www.eme.ro/kiado honlapon vagy partnerintézményeinknél.