EME Kiadó Hírlevél 2019.04.04

EME Kiadó Hírlevél 2019.04.04


EME kiado hirlevel 2019.04.04 (pdf)


 

Cím: Mártonfi József tanulmányi főigazgató és cenzor
ETF 289
Szerző(k): Vulkán Vera Tünde
Műfaj: irodalomtörténet
Ismertető: Tartalom
Mártonfi József életében fontos szerep jutott az oktatás újjászervezése és a kultúra terjesztése érdekében végzett munkának. Tanárként és cenzorként is úgy látta, hogy a tudományos műveltség iskolai megalapozásának nemcsak az ifjúság jövője szempontjából van fontos szerepe, hanem a térség felvirágoztatásához is hozzájárul. Oktatói, majd tanfelügyelői, illetve könyvvizsgálói munkája összefonódott, ezek egymást kiegészítő, összetett tevékenységgé váltak. Vulkán Vera Tünde kötete ennek a természetes módon összekapcsolódó, kultúraalakító, illetve a kultúra alakulását szabályozó és ellenőrző hivatali szerepnek a megnyilvánulását követi nyomon. Kitér a Mártonfi József tanfelügyelői munkájának eredményeként egyre jobban kibontakozó tanügyi reformra és ennek a protestáns körökben való fogadtatására, majd a királyi rendeletek mentén az erdélyi cenzúra XVIII. század végi, XIX. század eleji alakulására.

 

 
Cím: Napló II. (1921-1938)
Szerző(k): Kelemen Lajos, Sas Péter (sajtó alá rendezte)
Műfaj: napló
Ismertető: Kelemen Lajos Naplójának második, az 1921. esztendővel folytatódó kötete az erdélyi magyarság életidejének és művelődéstörténetének egyik legnehezebb 20. századi időszakát teszi jóval árnyaltabbá, jobban megismerhetőbbé és megérthetőbbé.
A Napló II. kötetének bejegyzései különböznek az előző, 1890–1920 közötti időszakban írottaktól. Alapvetően abban mások, hogy a korábbiak szerzője fiatalemberként a többségi társadalom tagja volt, akinek sorai a szakmai indulásról, az Orbán Balázs nyomdokain próbálkozó Székelyföld-felfedezésről, az ottani régiségkeresésről, a kolozsvári pályakezdésről, a lassan érő beérkezésről és a közben szakadatlanul folyó munkálkodásról tanúskodnak. Eltérnek abban is, hogy boldog családi életet élve tervezte kedvükre formálódó jövőjüket, de az 1920. esztendőben felesége halálával, Erdélynek egy előre nem látott történelmi léptékű változásának Kolozsvár román megszállásával való megkezdésével minden további egyéni és közösségi lehetőség jövőképe kérdésessé változott. A mostani kötetben az 1921. évben folytatódó naplóbejegyzések már az erdélyi magyarság kisebbségi sorsba jutásának időszakában íródtak.

 
Cím: Erdélyi Múzeum 2018/4             80.
Alcím: Az EME Elnökségének, Bölcsészet-, Nyelv-, Történettudományi, valamint Jog-, Közgazdaság- és Társadalomtudományi Szakosztályainak közlönye
Szerkesztő(k): Kovács Kiss Gyöngy (felelős szerk.), Veress Károly (szerk.)
Műfaj: filozófia
Ismertető:
Tartalomjegyzék
Content
Cuprins
Abstracts
Abstracte

 

 
Cím: Gépelemek        
Műszaki Tudományos Füzetek 13.
Szerző(k): Tolvaly-Roșca Ferenc
Műfaj: műszaki tudományok, gépészet
Ismertető:
Tartalom
Jelen munka a gépészeti elmélet és gyakorlat egyik sarokkövének, a gépelemek gyűjtőnév alatt elterülő, mára kifejezetten interdiszciplináris tudományterületnek egyéni és ugyanakkor általános, a szerző tapasztalatának és kiváló gyakorlati érzékének jegyeit hordozó át- és megvilágítása.
A szerző nem titkolt célja – a tömör elméleti részek és gyakorlati alkalmazások könnyed eleganciával kísért felvonultatása által – az Olvasó gondolkodásra késztetése, műszaki szemléletének korszerűsítése. Bár tankönyvnek is kiváló, elsősorban korszerű szakkönyv, melynek létét hadd igazolja az a tény, hogy magyar nyelven hasonló, átfogó jellegű munka a romániai könyvpiacon még nem jelent meg.

 

 
Cím: A XXIV. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszak előadásai - Proceedings of the XXIVth International Scientific Conference of Young Engineers     11
Szerző(k): Bitay Enikő (szerk.)
Műfaj: műszaki tudományok
Ismertető:
Tartalomjegyzék

 

 

 

 

 

 

A kiadványok, akárcsak a korábbi köteteink, megvásárolhatók az EME székházában, az www.eme.ro/kiado honlapon vagy partnerintézményeinknél.