A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 17. fóruma

Meghívó a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 17. fórumára

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület 2002-ben határozta el, hogy csatlakozik a magyar tudomány novemberi ünnepéhez, és megszervezte első konferenciáját A Magyar Tudomány Napja Erdélyben (MTNE) címmel. Az évente megtartott rendezvény időpontját – az EME 1859-es alapító közgyűlésére emlékezve – a november 23-hoz közeli hétvégére tűzte ki.
Hagyományunkká vált, hogy a pénteki nyitónapon plenáris előadások hangozzanak el a tudomány időszerű kérdéseiről, ehhez az idén is fiatal hazai kutatókat kértünk fel. Ezt követően szakosztályaink és fiókegyesületeink tartják meg a saját tudományterületük és régiójuk aktuális kérdéseit felvető, elemző konferenciájukat. Egyes konferenciákat október, illetve november folyamán más időpontban tartuk meg.
Az EME hét szakosztálya és négy fiókegyesülete összesen 17 rendezvényével járul hozzá Egyesületünk rendezvényéhez, s ezáltal kapcsolódik a Magyar Tudományos Akadémia tudományünnepi rendezvény sorozatához.
A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat egyik fő célkitűzése, hogy az erdélyi magyar tudományosság fóruma és eseménye legyen, amely illeszkedik az összmagyar és nemzetközi tudományművelés irányzataiba. Ugyanakkor lehetőséget kínál a kapcsolatteremtésekre, a kutatási együttműködések kialakítására, folytatására.

2018-ban A Magyar Tudomány Napja Erdélyben című konferencia nyitóünnepségét és plenáris előadásait november 23-án, pénteken tartjuk Kolozsvárott a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében, társzervező az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottsága.
Az utóbbi években a fórum témájának megválasztásában is az MTA ajánlását követtük, így az idei, 17. rendezvényünk témája Határtalan tudomány.
 
Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt A Magyar Tudomány Napja Erdélyben című konferencia nyitóünnepségére és rendezvényeire. A rendezvénysorozat programfüzete itt tekinthető meg.

Az eseményre regisztráció szükséges, amelyet ide kattintva tehet meg november 15-ig